Eén van de initiatiefnemers Sjoerd Winters. Hij kondigde tijdens een raadsvergadering in 2018 de komst van Jongerenraad Lingewaard al aan. (foto: Sjaak Veldkamp)
Eén van de initiatiefnemers Sjoerd Winters. Hij kondigde tijdens een raadsvergadering in 2018 de komst van Jongerenraad Lingewaard al aan. (foto: Sjaak Veldkamp) Sjaak Veldkamp

Jongerenraad Lingwaard op eigen initiatief

LINGEWAARD – Lingewaard krijgt na tien jaar officieel weer een jongerenraad. Een van de aandachtspunten is invloed uitoefenen op het gebied van jeugd- en jongerenbeleid. Donderdag 4 april staat de benoeming en installatie op de agenda van gemeenteraad.

Een opvallend verschil met het eerste initiatief is de leeftijd. Toen werd een leeftijd gehanteerd van 12 tot en met 18 jaar. Bij het bereiken van de 19-jarige leeftijd was ontslag onvermijdelijk.

Nadat de jongerenraad een kwijnend bestaan leed opperde het toenmalige raadslid Sjoerd Wannet van D66 in 2011 voor een nieuwe leeftijdsgrens van 16 tot en met 25 jaar. In de nieuwe Verordening jongerenraad Lingewaard 2019 is nu de leeftijd 12 tot en met 22 jaar opgenomen.
Nog een verschil is wie het initiatief heeft genomen. In de vorige situatie was het burgemeester Harry de Vries die met de nodige poeha het voortouw nam. Het college is blij met de nieuwe situatie. “Het is dan ook zeer positief en verheugend te noemen dat vanuit de jongeren zélf actie is ondernomen om te komen tot een nieuwe jongerenraad, inclusief de werving van jongeren om plaats te nemen in die jongerenraad.”

Volgens één van de initiatiefnemer Sjoerd Winters was de samenstelling van de oude jongerenraad te veel gelieerd aan het OBC. De leden komen nu van verschillende kanten. De jongerenraad mag volgens de verordening bestaan uit minimaal 6 tot maximaal 30 leden. Wel moeten ze een binding hebben met Lingewaard.

Vorig jaar besloot de raad in een gezamenlijk wijzigingsvoorstel dat de Jongerenraad op een budget kan rekenen van jaarlijks 1.500 euro.