Ontslagen vrijwilliger Henny Jansen zit thuis in Angeren.
Ontslagen vrijwilliger Henny Jansen zit thuis in Angeren. "Eerlijkheid wint het altijd. Ik wil nooit meer iets met SWL te maken hebben." (foto: Sjaak Veldkamp)

SWL:

roddelcultuur overheerst bij Over & Weer

ANGEREN/BEMMEL - Roddel en achterklap onder vrijwilligers, klanten worden onprettig behandeld, kleding verdwijnt en vrijwilligers pakken vooraf de mooiste kleding. Reden voor Stichting Welzijn Lingewaard om bij kledingruilwinkel Over & Weer in Bemmel flink de bezem er doorheen te halen. Henny Jansen uit Angeren is er kapot van. Zij is één van de vrijwilligers die door Wil van den Hurk van SWL aan de kant is gezet.


Henny zegt namens een groep van zes vrijwilligers te praten. Waarom, vragen ze zich af. Zij herkent niet het beeld van een roddelcultuur, zoals Van de Hurk schrijft. De sfeer was goed en de winkel loopt als een tierelier. Meer dan duizend klanten maken er gebruik van, verzucht Henny. Zo'n drie jaar is ze met plezier vrijwilliger geweest. Totdat er een brief op de mat viel. "Zonder aanwijsbare reden hebben we ontslag gekregen. Ik ben vooral ontdaan, boos, teleurgesteld, maar vooral verbaasd dat meneer Van den Hurk het recht heeft om ons in zijn eentje weg te sturen."

Over & Weer is een initiatief van Driestroom en werkt onder de vlag van SWL. Volgens Jansen heeft Van den Hurk de zogenoemde 'slechte sfeer' onmogelijk zelf kunnen vaststellen. "Hij was hiervoor te weinig op de werkvloer. " Zelf heeft ze ervaren dat hij nauwelijks bereikbaar was. Drie keer had ze een serieus onderwerp, voert ze aan. "Drie keer was hij op de afgesproken tijd niet thuis."

Henny Jansen kan haar teleurstelling nauwelijks bedwingen. Ze pakt verwijten als voorbeeld. Klanten worden niet prettig behandeld. Met klanten gekletst. Ze knikt bevestigend. Wat is daar mis mee, vraagt ze zich af. "Als er iets leuks is te vertellen waar de klant zich voor interesseert? Veel vluchtelingen komen daarom bij ons in de winkel. Gewoon voor een kop koffie, gezelligheid en een praatje. Is dat echt verkeerd? Ik denk het niet."

Henny zegt dat Wil van den Hurk haar een ander taak als vrijwilliger bij SWL heeft aangeboden. "Ik wil nooit meer iets met SWL te maken hebben."

Van den Hurk heeft voor sluitingstijd niet gereageerd.