HAVO doet het goed! De Haalderenaren staan virtueel eerste in 3D en veroverden de (eerste) periodetitel. Hier een spelbeeld uit de gewonnen derby (3-0) tegen Driel thuis. (foto: Hans Schmeinck)
HAVO doet het goed! De Haalderenaren staan virtueel eerste in 3D en veroverden de (eerste) periodetitel. Hier een spelbeeld uit de gewonnen derby (3-0) tegen Driel thuis. (foto: Hans Schmeinck) Foto:

Merendeel Betuwse clubs presteert teleurstellend

Bemmel en HAVO dé surprises

Tekst: Hans Schmeinck

De eerste seizoenshelft zit er voor bijna alle (Over)Betuwse amateurvoetbalclubs op. De tussentijdse balans leert onder andere dat Bemmel en HAVO het verrassend goed doen, dat RKHVV de hoofdklasse wellicht moet verlaten en dat het merendeel van de clubs geen rol van betekenis in hun klassen speelt.

In de hoofdklasse A doet De Bataven het met een tiende plaats (van de zestien) niet slecht, maar als de Gendtenaren hoge(re) ogen willen gooien is een ijzersterke tweede seizoenshelft noodzakelijk. De aanblijvende trainer Rob Bouman flikte dat kunstje twee jaar geleden al eens… Klassegenoot RKHVV staat stijf laatste met maar 7 punten plus een doelsaldo van min 28. Vorig jaar waren dat 11 punten en -15. Maar haalden de Huissenaren na de winterstop nog 24 punten en bleven ze 'erin' met 35 punten (uit 30).

Voor dat 'veilige' aantal zou RKHVV vanaf januari dus nog 28 punten uit 16 duels moeten peuren. Gezien het vaak belabberde spel, de onrust in de selectie en het resterende programma een welhaast onmogelijke klus.

Misschien gaan de Huissenaren wel stuivertje wisselen met Sc Bemmel, want promotie lonkt in 1E. De club staat 1e en scoorde na 12 wedstrijden al 38 keer. Al 14 goals meer dan in het totale vorige seizoen! De hand van de eerstejaars oefenmeester Ronald Grotenbreg is zichtbaar.

Spero treft niet zo makkelijk –'maar' 20 keer in elf duels- toch staan de Elstenaren er in 2I met een tweede plaats wel goed voor. Succestrainer Gerrit-Jan Barten stopt er na dit seizoen trouwens wel mee.

Bemmel scoort!

In 3D presteert HAVO ondanks –volgens sommigen dankzij- het vroegtijdige vertrek van trainer Bert Willemsen verrassend goed. De Haalderenaren staan haalden de eerste periodetitel binnen en staan in verliespunten eerste. Na dit seizoen verwelkomen ze overigens Fred 'Mister HAVO' voor de vierde (!) keer).

De overige ploegen uit de (Over)Betuwe in het zondag- en zaterdagvoetbal (zie kader) presteren teleurstellend. Alleen DVOL doet het aardig, de Lentse promovendus is subtopper in 3D. En Jonge Kracht heeft als gedeeld tweede in 4D kans op iets, al is de achterstand op de schijnbaar ongenaakbare koploper DVV al zes punten. Bovendien is er in de Huissense club deining omdat trainer Johan Scholten gezegd is dat zijn contract niet verlengd wordt.

Klassegenoten Angeren en het Doornenburgse GVA spelen met –beide- 13 uit tien geen rol van betekenis. Ook hier wordt afscheid van de trainers genomen, respectievelijk Edwin Geldof en Patrick Kleinveld. En Manfred van den Broek gaat weg bij OSC. De Oosterhoutse club staat onderin 4E.SDOO uit Heteren (4e, van de elf clubs) en SVHA uit Herveld-Andelst (7e) beleven in 5D een grijze eerste seizoenshelft.

Zaterdag niet zinderend

De zaterdagverenigingen uit de (Over)Betuwe doen het ook niet bijster goed: Excelsior Zetten, gepromoveerd naar 3A, staat laatste en moest al 39 tegengoals slikken. Elistha uit Elst staat in 4A onderin (8e van de tien) en Dodewaard in 4B 'nog' zesde (van de elf). In diezelfde klasse is absolute kelder, met als voorlaatste Valburg en als laatste EMM Randwijk. Beiden haalden pas drie punten uit tien duels en kregen daarin iedere gemiddeld vier goals om de oren.