Vrijwilliger Irien zet geleende boeken terug in Bibliotheek Angeren. (foto: Susan Bink)
Vrijwilliger Irien zet geleende boeken terug in Bibliotheek Angeren. (foto: Susan Bink)

Grote behoefte aan bibliotheek in kleine kernen van Lingewaard

LINGEWAARD - Ruim een jaar geleden openden de bibliotheken in Angeren, Doornenburg en Haalderen. Hoe vergaat het de bibliotheken in deze kleine kernen? “Voor mensen die minder mobiel zijn is dit een uitkomst”, aldus een inwoner van Doornenburg.

De kleinste vestiging van de Bibliotheek Gelderland Zuid is te vinden in het café van dorpshuis De Ontmoeting in Doornenburg. Aan de leestafel schuiven regelmatig bezoekers aan, voor een praatje, een krantje of boekentips van klantadviseur Rianne Arntzen. “Ik doe hier graag ‘effe ’n bekske’”, zegt Nelly. Ze leest veel grootletterboeken. Wiet is gek op Scandinavische thrillers. Hij vindt het fijn dat zijn gereserveerde boeken al binnen 2-3 dagen klaar liggen.

’s Avonds naar de bieb

Ook in Angeren is de bieb in het Dorpshuis te vinden. Net als in Doornenburg is deze tot laat in de avond open. Inwoner Dianne: “Ik vind het prettig dat ik ’s avonds na tien uur nog boeken kan halen en terugbrengen.” Op dinsdagmiddag komt vrijwilliger Irien helpen met het terugzetten van de boeken in de kasten.

De bieb is altijd dichtbij

Theo van Merwijk is bestuurslid van Dorpshuis De Tichel, waar Bibliotheek Haalderen is gevestigd. “’s Middags komen veel ouders met kinderen naar de bieb, maar ook kinderen alleen. In een klein dorp als dit is de bieb nooit ver, zelfs niet met een rollator”, zegt hij lachend. De bibliotheek is sinds kort ook op woensdagmiddag van 12.00 tot 13.30 uur open, zodat leerlingen van de naastgelegen basisschool De Wieling meteen vanuit school de bieb in kunnen rollen.