Sterrenkijkavond op MFC Presikhaven. (foto: Floris-Jan van der Meulen)
Sterrenkijkavond op MFC Presikhaven. (foto: Floris-Jan van der Meulen) Floris-Jan van der Meulen

Help Arnhem aan een eigen sterrenwacht

ARNHEM - Tien jaar geleden begon Sterrenwacht Presikheaven - een groepje enthousiaste amateurastronomen - met het organiseren van sterrenkijkavonden voor het Arnhemse publiek. Bij het tienjarig bestaan willen ze graag in Arnhem een echte publieke sterrenwacht vestigen: een gebouwtje met afrolbaar dak, waar verschillende telescopen in staan. Dan kunnen veel vaker kijkavonden worden gehouden, zowel voor het grote publiek als voor schoolklassen.

Maar die plannen kunnen alleen werkelijkheid worden als meer vrijwilligers met administratief of organisatorisch talent willen meehelpen. Ook sociaalvaardige gastheren en -vrouwen worden gezocht. Kennis van de sterrenhemel is daarbij niet noodzakelijk. Voel je je aangesproken stuur dan een e-mail naar Presikheaven@gmail.com, of bezoek de openbare bijeenkomst op zaterdag 7 september

Op die datum is de eerste bijeenkomst dit seizoen van Presikheaven in de Bibliotheek Presikhaaf. Van 14.30 tot 15.30 uur kun je daar terecht voor je maandelijkse portie ruimtevaart- en sterrenkundenieuws. En er valt weer veel te melden, zoals de ontdekking van planeten bij andere sterren en de succesvolle lancering van een satelliet die met een groot zeil door zonlicht wordt voortgestuwd. Ook kun je tot eind september een naam geven aan een ster met een grote planeet. Dit omdat de Internationale Astronomische Unie haar honderdste verjaardag viert. Wat je ook kunt doen is je eigen naam naar Mars sturen. Die lift dan mee met het Marskarretje dat volgend jaar wordt gelanceerd.

Dat en meer komt zaterdag aan bod. De bibliotheek is gevestigd in MFC Presikhaven aan de Laan van Presikhaaf 7.