ESA MO15-1
ESA MO15-1

Twee ESA-meisjesteams in KNVB-bekerfinale

ARNHEM - Afgelopen week was het flink feest bij voetbalvereniging ESA in Rijkerswoerd. Liefst twee teams van de meisjesafdeling behaalde de finale van de regionale KNVB bekercompetitie. Een unieke prestatie voor zowel de vereniging als voor het meisjesvoetbal in de regio.

De MO15-1 en de MO17-1 van de vereniging wisten ongeslagen de bekercompetitie door te komen en hebben zich nu geplaatst voor de regionale finale die op 1 juni a.s. wordt gespeeld. "We zijn echt ontzettend trots op de meiden en de teamstaf. Dit is echt een prestatie van formaat", aldus Michel Blom, bestuurslid van ESA.

Meisjesvoetbal is nog steeds één van de snelst groeiende sporten in Nederland. Mede door het succes van de Oranjeleeuwinnen, worden meer en meer meisjes geënthousiasmeerd om te gaan voetballen. Ook ESA ziet haar meisjesafdeling de laatste jaren flink groeien. "Voor ons is meisjesvoetbal een speerpunt. De belangrijkste doelstelling is om alle meisjes op hun eigen niveau te laten voetballen. En dat lukt tot nu toe erg goed", vertelt Blom die sinds oktober vorig jaar aangesteld is als bestuurslid Ontwikkeling Vrouwenvoetbal. "Dat we kampioenschappen kunnen vieren en prestaties kunnen neerzetten zoals het behalen van een bekerfinale is natuurlijk geweldig, maar uiteindelijk gaat het erom dat alle meiden lekker op hun niveau kunnen voetballen en plezier hebben. Daarom kijken we niet enkel naar het behalen van het hoogste niveau, maar zeker ook naar spelplezier."

Op de vraag wat de succesfactoren zijn van een goed draaiende meisjesafdeling antwoordt Blom: "Het allerbelangrijkste zijn onze vrijwilligers. Trainers, coaches, teamouders en coördinatoren zijn de baken van een goedlopende voetbalvereniging. Wij hebben een fantastische staf die week op week, weer of geen weer er gewoon staat. Daarnaast is het van belang dat er op bestuursniveau aandacht is voor de meiden. Voetbal is geen jongenssport. Sommige verenigingen moeten daar nog een beetje aan wennen."

Jackie Evers, al jarenlang jeugdcoach bij de meisjesafdeling van ESA, is momenteel trainer/coach van de MO15-1. Onder zijn leiding zijn er diverse successen geboekt, met als hoogtepunt het winnen van de bekerfinale in 2017. "De vereniging maakt op het gebied van meisjesvoetbal in positieve zin een enorme ontwikkeling door. Ik vind dat geweldig om te zien. Dat we nu samen met onze MO17-1 weer een bekerfinale kunnen spelen is ontzettend mooi voor de meiden. Ook zie je vanuit de jongste jeugd dat er instroom is van talent. Maar ook van meiden die minder ervaren zijn, en toch in een korte tijd stappen weten te maken", aldus Evers.

Op 1 juni zal blijken of ESA het jaar, waarin de vereniging tevens het 65-jarige bestaan viert, kan bekronen met het behalen van beide titels.

ESA MO17-1