Sint-Maarten-lampionoptocht

OOSTERBEEK - Op vrijdag 9 november om 18.30 uur wordt met de kinderen uit Oosterbeek weer het feest van Sint-Maarten gevierd in en rond de Bernulphuskerk in Oosterbeek.

Eerst wordt het aloude verhaal van Sint-Maarten gespeeld. In 397 werd bisschop Martinus van Tours begraven. Martinus gaf als soldaat de helft van zijn mantel aan een bedelaar. Hij werd vervolgens monnik en later bisschop van Tours. Na het spel gaat, onder muzikale begeleiding van Scouting Huissen, de grote tocht beginnen. Het wordt zeker een grote optocht! Ook wordt ook dit jaar weer een bezoek gebracht aan het verzorgingshuis 'Overdal'.

Vroeger was Sint-Maarten een echt bedelfeest, bedoeld om vlak voor een lange winter nog zoveel mogelijk etenswaar te hamsteren. Daarom deed niet iedereen graag mee aan het evenement. Pas sinds de jaren '30 van de vorige eeuw doet iedereen mee, ongeacht geloof of achtergrond, en is het een gezellig volksfeest. Gerekend wordt op veel kinderen, maar ook vaders, moeders , oma's en opa's. "Neem allemaal je eigen lampion mee!" Iedereen is welkom!