Afbeelding
Foto:

Energiezuinig(er) wonen: goed idee, maar hoe?

ARNHEM - Steeds meer mensen denken erover na om energiebesparende maatregelen in hun huis te realiseren. Dat is namelijk niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je energierekening en de waarde van je huis. Maar waar te beginnen als je dit goede voornemen hebt?

Door de vele opties zien mensen soms al op voorhand door de bomen het bos niet meer en worden maatregelen uitgesteld. Want wat is nu slim: het aanschaffen van zonnepanelen of HR++ ramen, isoleren, of het vervangen van de CV door een andere warmteoplossing zoals een warmtepomp?

Doe inspiratie op tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route. Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route op zaterdag 3 en 10 november stellen huiseigenaren in heel Nederland hun huis open om anderen te laten zien hoe zij het duurzamer hebben gemaakt. Je hoort ervaringen uit eerste hand en krijgt alle tijd om vragen te stellen. De SNS winkel in Arnhem participeert ook in dit initiatief, om toelichting te geven op de diverse mogelijkheden voor verduurzaming en op financieringsopties.

Veel opties (nog) niet bekend bij huiseigenaren. Vaak wordt verondersteld dat verduurzamen erg kostbaar is of dat het alleen mogelijk is met eigen geld, weet Tim Jans, financieel adviseur bij SNS, uit ervaring: "Hoewel de maximale hypotheek sinds januari 2018 omlaag is gegaan naar 100% van de marktwaarde van je huis, mag je voor dit soort aanpassingen wél extra lenen. Dit kan tot 106% van de marktwaarde van je huis na de aanpassing. Veel mensen die een huis willen kopen, weten dit niet, merk ik in mijn werk als hypotheekadviseur. Ze stellen een verbouwing uit of gaan toch maar voor nieuwbouw en niet voor die charmante – maar minder goed geïsoleerde – jarendertigwoning waar zij eigenlijk voor waren gevallen."

Ook als je geen eigen geld hebt voor energiebesparende maatregelen, kun je wellicht dus een energiezuiniger woning realiseren. Bovendien kunnen subsidies, een energiebespaarlening of een duurzaamheidslening bij de gemeente je wellicht ook op weg helpen.

Meer weten?

Meer leren over hoe je je huis kunt verduurzamen, wat daarvan de voordelen zijn – voor jou en het milieu ­– én welke mogelijkheden er zijn voor financiering? Op zaterdag 10 november kun je hiervoor om 10.00 uur bij SNS Bank op de Koningstraat 25 in Arnhem terecht. We trakteren je daarna bovendien op een duurzame lunch met lokale producten en gaan gezamenlijk op bezoek bij een verduurzaamd huis in de buurt.

Interesse? Stuur een e-mail naar SNSBank.Arnhem@sns.nl met daarin je naam en het aantal personen waarmee je komt. Of geef het door in de winkel zelf. Meld je snel aan, want het aantal plaatsen is beperkt.