Afbeelding

Week van de Koloniale Geschiedenis

ARNHEM - Van 21 tot en met 28 oktober organiseert Museum Bronbeek een divers activiteitenprogramma rond het thema 'Opstand' in de 'Week van de Koloniale Geschiedenis'.

In de expositie Katjongs in Colditz staan het Indische en Indonesische verzet in Nederland tegen de Duitse bezetting centraal.
Herman Keppy geeft hierover op 21 oktober een lezing aansluitende rondleiding door deze tentoonstelling. In de tentoonstelling Gevangen in beeld. Changi door de ogen van tekenaar Henk Brouwer 1942-1945 krijg je – ook in speciale rondleidingen - een beeld van het Japanse krijgsgevangenenkamp Changi in Singapore.

De Stichting Moluks Historisch Museum verzorgt op 23 oktober het dagvullende live magazine Molukkers in verzet. Strijden voor idealen en tegen onrecht. Op 24 oktober gaat de Karwan Fatah Black in op de redi musu, slaven die door de Nederlanders werden ingezet in de strijd tegen weggelopen slaven en in ruil daarvoor de vrijheid verkregen. Maria Reinders-Karg behandelt diezelfde dag het Nederlands slavernijverleden in alle voormalige koloniën. Filmliefhebbers kunnen op 24 oktober in het IndoFilmCafé te Nijmegen de Indonesische speelfilm Senderal Soedirman zien; deze Indonesische generaal speelde een centrale rol in de dekolonisatieoorlog.

Dansers van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten geven in het museum op 25 oktober 's avonds en op 28 oktober 's middags meermalen een dansvoorstelling, die geïnspireerd is op klassieke Surinaamse slavendansen. Op 27 oktober wordt de documentaire Verzet in Indië getoond, met een analyse door de maker Peter Hoogendijk; onderwerp is het verzet tegen de Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op 28 oktober sluit de groep Kusumo Budoyo de Week af met live gamelanmuziek en dans. De 'Week van de Koloniale Geschiedenis' is deel van de landelijke Maand van de Geschiedenis.

Het complete programma van de Week staat vanaf 1 oktober en is te downloaden op www.bronbeek.nl. Museum Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem.