Nostalgische NS trein De Hondekop (foto: Dick van der Eijk)
Nostalgische NS trein De Hondekop (foto: Dick van der Eijk) Dick van der Eijk

Ome Joop's Tour met nostalgische NS-trein van Groningen naar Den Bosch

ARNHEM - De 68e editie van deze zomer is nu al uniek te noemen. Naast de fiets nemen de kinderen ook een stuk de trein. Kinderen die normaal niet op vakantie zouden gaan, beleven een evenement om nooit meer te vergeten. Voor de eerste keer in de geschiedenis van de jeugdwielerronde doet Ome Joop’s Tour Groningen aan.

De zondag is in Ome Joop’s Tour de rustdag, waar de organisatie sinds jaar en dag te gast is in De Efteling. Dat is ook in 2018 weer het geval. Alleen, vanuit Groningen naar Brabant op de fiets is zelfs voor deze helden iets teveel van het goede. Op zaterdag 28 juli vindt daarom een verplaatsing per trein plaats.

En niet zomaar een trein: Ome Joop’s Tour is gast van een echte Hondekop uit 1960. Deze oude nostalgische NS trein -ook wel Mat’54 geheten- is sinds 1996 in het trotse bezit van Stichting Hondekop. Kortom, het betreft hier een unieke verplaatsing. Deze treinreis is buiten de normale dienstregeling ingepland en komt onder andere langs de stations van Assen, Zwolle, Deventer, Zutphen, Arnhem, Nijmegen, Oss om te eindigen in Den Bosch, waarvandaan de 156 kinderen per fiets naar Loon op Zand vertrekken. In Arnhem, thuishaven van Ome Joop’s Tour, zal de Hondekop gedurende ruim twintig minuten stilstaan op het Centraal Station.

De Hondekop wordt deze dag bestuurd door Thijs de Vries, tevens vrijwilliger van Ome Joop’s Tour. Nancy de Vries en Kim Kuil nemen de taak van hoofdconducteur op zich. Anastasie Loembet, conductrice bij NS heeft er al zin in: ‘Deze kinderen krijgen hun eigen trein en ik weet zeker dat het heel gezellig zal worden.’

Nostalgische NS trein De Hondekop
(foto: Dick van der Eijk)