Thee met Thema op 25 maart 2018 met Dr. Anton van Hooff

De antieke wereld en de opkomst van het christendom

OOSTERBEEK - In een beeldverhaal wordt de opkomst van het christendom in de bedding van de antieke wereld geplaatst. Christenen ontkenden met hun ene God dat de wereld vol bovennatuurlijke machten was. Het onbegrip dat de Romeinse wereld voelde voor mensen die vanwege hun geloof hun leven gaven, doet denken aan de verbijstering van ons over moslims, die ook de dood verachten.

Het christendom draagt vele elementen van de antieke beschaving in zich. Keizers van het Heilig Roomse Rijk werden verheerlijkt als Verlossers en de geloofsbelijdenis van Nicaea (325) is geformuleerd in termen uit de antieke filosofie. Wat bracht Constantijn de Grote er toe het christendom tot een begunstigde religie te maken? Hoe zou het er anders hebben uitgezien?

Inleider Dr. Anton van Hooff is classicus. Hij doceerde 30 jaar de antieke geschiedenis aan de universiteit van Nijmegen. Sinds zijn pensionering heeft hij zeven boeken gepubliceerd. Van 2009-2015 was hij voorzitter van de oudste, nog bestaande organisatie van godloochenaars ter wereld, de Atheïstisch-Humanistische Vereniging van De Vrije Gedachte.

Plaats: Vredebergkerk, Van Toulon van der Koogweg 3, Oosterbeek
Tijd: 16.00 – 17.30 uur; inloop vanaf 15.30 uur.
Kosten: vrijwillige bijdrage
Informatie: Gert van den Hof, blaenau71@gmail.com