(foto: Eigen foto)
(foto: Eigen foto) Foto: Eigen foto

Pionier en grondlegger Buurtmarkt

in Breedeweg met pensioen

GROESBEEK/BREEDEWEG – Pionier en grondlegger van Buurtmarkt Breedeweg Hans Nelissen (65) gaat de Buurtmarkt verlaten in verband met zijn welverdiende pensioen.

In 2012 nu 6,5 jaar geleden begon Hans in een leeg pand aan de Breedeweg om daar een buurtsuper te vestigen. "Het was een kaal gebouw met als voordeel dat ik het naar eigen inzicht kon inrichten tot een ware supermarkt. Ik wilde het zo open mogelijk maken, omdat ik van mening ben dat de cliënten best mogen zien wat we doen, zoals in de bakkerij. Wij waren de eerste buurtsuper in Nederland die werd bediend door mensen met een beperking, vrijwilligers, werkervaringsplaatsen en mensen die een taakstraf hebben gekregen."

In totaal hebben bij Hans zo'n 15 mensen in de afgelopen 6,5 jaar de taakstraf in de buurtsuper afgewerkt. "Niemand was hiervan op de hoogte, alleen ik had contact met de reclassering", aldus Hans. "Ook van de kant van de gemeente Berg en Dal hebben wij vele verzoeken gekregen voor mensen afkomstig uit de hele wereld voor werkervaringsplaatsen." Voor Hans was het hoogtepunt de toekenning van het 'Appeltje van Oranje', waarvoor Koningin Maxima persoonlijk naar de Breedeweg kwam om een kijkje te komen nemen in de Buurtsuper. In de afgelopen 6,5 jaar heeft Hans zo'n 100 mensen met een beperking opgeleid in de Buurtsuper waarvan er zeker 5 een vaste baan hebben gekregen in het bedrijfsleven en daar ben ik best trots op, aldus Hans.

"Ik laat de buurtsuper in goede handen achter bij Bruno Lendering de opvolger van Hans. De Buurtsuper is inmiddels een begrip geworden in Breedeweg. Vrijdagavond wordt er een klein feestje gevierd met directe collega's en mensen uit de wijk met wie, Hans veel contacten mee heeft gehad. Zijn beste vriend Marcel en Erna zullen voor de muzikale omlijsting zorgdragen.