(foto: Peter Hendriks)
(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

Martens van Sevenhovenpenning voor Ton Gijsbers

BEEK – Burgemeester Slinkman van Berg en Dal heeft vrijdagmiddag in een volle Sint-Bartholomauskerk in Beek de Martens van Sevenhovenpenning uitgereikt aan de in Beek Ubbergen woonachtige Ton Gijsbers.'

"Ik spreek mijn grote waardering uit voor uw verdiensten voor ons cultureel erfgoed. Voor de monumenten in de gemeente Berg en Dal en voorheen in de voormalige gemeente Ubbergen. Maar niet alleen in onze gemeente, uw betrokkenheid bij ons erfgoed kent geen grenzen, letterlijk en figuurlijk niet. Dankzij u zijn belangrijke bouwwerken uit de Nijmeegse geschiedenis bewaard gebleven. Dat is ook in onze gemeente het geval geweest; denk maar aan de Waalheuvel, dankzij uw inzet is deze parel in onze kroon bewaard gebleven. Anders hadden er nu karakterloze appartementen gestaan", daarvan is Slink man overtuigd.

"De meeste mensen krijgen nooit of pas na hun overlijden een prijs naar hen vernoemd. Maar u bent daar uniek in met de naar u vernoemde Ton Gijsbers Monumentenprijs. Ook als raadslid van de gemeente Ubbergen heeft u zich twintig jaar ingezet voor het behoud en herstel van gemeentelijke monumenten. Ook buiten uw werk als raadslid heeft u veel betekend voor de gemeentelijke monumenten zoals: U heeft een grote inventarisatie gedaan van het cultureel erfgoed in Ubbergen. U bent medeoprichter en voorzitter van het 'Monumentencomitè1975. U was in 1977 medeoprichter en voorzitter van de 'Stichting tot behoud van monumenten en Landschap in de gemeente Ubbergen', waar u nog steeds erelid van bent. U was lid van de Ubbergse gemeentelijke monumentencommissie. U bent bestuurslid van de stichting Red de Sint-Bartholomaeskerk Beek, die het zo waard is gered te
worden. U was bestuurslid van de historische vereniging Numaga in Nijmegen en mede oprichter van de werkgroep Monumenten. U was lid van de Gelderse Monumentenraad. U was secretaris en vervolgens vice-voorzitter van de Provinciale Commissie Gelderland van Bond Heemschut en lid van de Eeuwfeestcommissie 1911-2011."

"Ik kan niet anders concluderen dan dat u uw plicht met grote inzet en enthousiasme, met verve en met succes ruimschoots hebt gedaan. Het is mij dan ook een grote eer u deze welverdiende Martens van Sevenhovenpenning aan u te mogen overhandigen", aldus burgemeester Slinkman.
Bij het uitreiken van de Martens van Sevenhovenpenning hoort een geldprijs van 2.500 euro. Gijsbers stelde het geldbedrag direct ter beschikking voor de restauratie van het uurwerk van de kerk en de wijzerplaat van de Bartholomaeskerk, die nu verlicht wordt met ledlampen, zodat het aanzien van kerk voor iedereen weer zichtbaar wordt.