Afbeelding
Foto:

Ingezonden brief

Waterstroom. Centrum van het heuveldorp ziet er uit als een ansichtkaart. Groesbeekje kabbelt weer bij de rails', zo bericht De Gelderlander op 11 juli 2011.

'Bijna had er aan de Kerkstraat een modern bankgebouw gestaan. Toen die bouw werd afgelast, was er plots ruimte voor een stroompje. Groesbeek is trots op de Groesbeek'. (Kort na het verschijnen van het artikel, werd bekend gemaakt dat het water Spoorbeek genoemd zou worden). De journalist Geert Willems vervolgt: 'Het centrum van Groesbeek heeft er sinds vrijdag een nieuwe fotolocatie bij. Wandelaars, fietsers en bezoekers per draisine kunnen met de rug naar het gemeentehuis gaan staan en de camera op het monumentale protestantse kerkje richten. Op de voorgrond is dan een romantisch kabbelend beekje te zien. (…) De nieuwe beek stroomt van de Houtlaan naar de Dorpsstraat, pal langs het gemeentehuis op. Met wat zwerfkeien en grint hebben de ontwerpers geprobeerd het stroompje een natuurlijke aanblik te geven. De beek stroomt tussen twee vijvers (…) De Groesbekers zijn blij met het nieuwe beekje, er zijn alleen maar enthousiaste reacties gehoord', tot zover De Gelderlander.

Niet algemeen bekend is, dat het college van B&W van de gemeente Berg en Dal van plan is om op de oevers van de Spoorbeek een speeltuin te realiseren. Volgens het collegebesluit een 'volwaardige speeltuin', waarvan de totale kosten geraamd zijn op € 68.500,00. De door De Gelderlander aangeprezen 'nieuwe fotolocatie' zal verloren gaan. Het zicht op de kerk (Rijksmonument) namelijk zal verstoord worden door speel – en klimtoestellen van tussen de vier en vijf meter hoog, en door een kabelbaan van wel 30 meter lang. Verwonderlijk is dat de om -en aanwonenden, waaronder de bewoners van Residentie De Weem, geen inspraak hebben gehad. Niemand was er van op de hoogte dat het ooit aangevraagde speelplekje voor kleine kinderen ten gemeentehuize opgeschaald was naar een project dat als horizonvervuilend bestempeld kan worden. Tegen het plan zijn zeven bezwaarschriften ingediend, tot op heden zonder resultaat

Beschermd dorpsgezicht

Om meer gewicht in de schaal te kunnen leggen, werd de mening van een gerenommeerd landschapsarchitect gevraagd. Uit zijn antwoordt de volgende citaten: 'Ik zie het plan voor het eerst en ben niet bepaald enthousiast over de beoogde invulling van de speeltuin op deze locatie. Het lijkt erop dat de achterstand op één plek moet worden goed gemaakt. Helaas gebeurt dit met een onsamenhangende verzameling van traditionele (overwegend hogere) speeltoestellen. De plek heeft een natuurlijk 'groenblauw' karakter en het lijkt daarom logisch om in te zetten op speelaanleidingen met natuurlijke materiaalgebruik. Het dorpsgezicht van de oude kerk met bron (zou eigenlijk 'beschermd dorpsgezicht' moeten zijn) behoeft niet aangetast te worden. Minder hoge voorzieningen kunnen evenzeer voor een intense beklijvende speelbeleving zorgdragen; hetgeen bovendien de kosten van aanschaf en onderhoud kan drukken. (...) Tot zover de zienswijze van een ter zake kundig persoon, welke ter kennis is gebracht van het college, in hoop dat dat er nu wel geluisterd wordt.

Gerrie G. Driessen, Kerkstraat te Groesbeek

Foto G.G. Driessen