(foto: Peter Hendriks)
(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

Historische film oud-Millingen 1970

MILLINGEN AAN DE RIJN - Filmer Johan Adolfs uit Enschede maakte in 1970 voor de tweede maal een film over Millingen aan de Rijn en haar bewoners. Evenals de film uit 1950 trekt weer een bonte stoet Millingenaren, al of niet in clubverband, voorbij aan het oog van de camera.

Peter Hendriks en Leon Hanssen hebben ook deze film laten digitaliseren en in laten spreken door Bart van Eck. Gedeeltes uit deze film waren in het voorjaar te zien bij het tv-programma 'Ons dorp' van Omroep Gelderland. Jan van Wijk had deze twee films in zijn archief bewaard.
Een duidelijk verschil met de film van 1950 is, dat men kennelijk wat meer vertrouwd is met de camera. Ook lijkt het leven wat meer ontspannen te zijn geworden. Het gezag is wat afgenomen en daardoor bepalen de mensen meer hun eigen weg. Het dorp straalt nog steeds rust uit en verkeer lijkt er bijna niet te zijn.
Ook deze film heeft een vast patroon: beelden van het dorp, bewoners en verenigingen, die in optocht langs de camera lopen. Het was een formule die lang is toegepast.
De film is vanaf 3 december te koop voor twaalf euro bij: Kapsalon Cas Blom, Bloemen uit Millingen beide aan de Heerbaan en Hebbes Huis & cadeau de Burgemeester Eijckelhofstraat in Millingen.