Jachtslot de Mookerheide. (foto: Bob Luijks/Natuurportret)
Jachtslot de Mookerheide. (foto: Bob Luijks/Natuurportret) Bob Luijks/Natuurportret

Opknappen oprijlaan

Jachtslot de Mookerheide

MOLENHOEK - Goed nieuws voor alle bezoekers van Landgoed Jachtslot de Mookerheide: Natuurmonumenten gaat een begin maken met het volledig opknappen van de oprijlaan.

De oprijlaan naar het Jachtslot verkeert in slechte staat. Gaten in het wegdek zorgen voor een onveilige situatie. Natuurmonumenten gaat de weg in zijn volledigheid tussen Molenhoek en de Bisseltse Baan aanpakken. Dit gebeurt in twee fases. "Eerst verwijderen we het oude wegdek, daarna rooien we de 90 laanbomen, waarvan de meeste Amerikaanse eiken, langs de oprijlaan richting de Bisseltse baan. Dit is noodzakelijk voor het herstel van de weg en aanleg van kabels en leidingen. Buiten het feit dat deze bomen steeds verder aftakelen en met hun dode takken voor onveilige situaties zorgen, past dit ook goed in de doelstelling voor het natuurbeheer op het landgoed. We herstellen het landgoedbos waarbij soorten die hier niet thuishoren worden verwijderd en we werken toe naar een gevarieerd natuurlijk bos met open plekken dat zo een aantrekkelijk leefgebied wordt voor meer soorten planten en dieren."

Vervolgens wordt een nieuwe asfaltlaag aangebracht tussen het Jachtslot en Molenhoek. Fase 2 is het opnieuw asfalteren van dit traject en het vernieuwen van de laan door het aanplanten van lindebomen. Het is belangrijk dat de nieuwe bomen dezelfde leeftijd hebben zodat het karakter van de laan weer voor jaren behouden blijft. In het najaar van 2019 is de oprijlaan helemaal klaar. Tijdens de werkzaamheden blijft het landgoed bereikbaar.

Het opknappen van de oprijlaan is een van de onderdelen om het Landgoed Jachtslot de Mookerheide een nieuwe impuls geven.