Zwitserloot Dak Run stopt

GROESBEEK – De in heel Nederland bekende Zwitserloot Dak Run houdt na de twintigste editie op zondag 3 juni op te bestaan. Jeroen van Erp (hardloper) een van de organisatoren laat weten dat het op zich jammer is maar diverse factoren spelen hierbij een rol.

Twintig jaar geleden werd er door Gerrit Zwitserloot een stichting in het leven geroepen, sponsoren benaderd en werden er samenwerkingsverbanden aangedaan. Toen was de Zwitserloot Dak Run een feit, en genoemd naar het bedrijf van de hoofdsponsor Zwitserloot Dak. In de beginjaren werden er topatleten aangetrokken en er kwamen internationale en nationale toppers aan de start. Zo stond de winnaar van de Rotterdam en Londen Felix Limo aan de start in het centrum van Groesbeek.

Daarnaast stond Groesbeek elk jaar in de top tien van steden waar de snelste tijden werden gelopen zoals Toronto, Brussel, Groesbeek, Rio de Janeiro, Mosko , New York... Toen een aantal jaren geleden de recessie toesloeg is de Zwitserloot Dak Run één jaar niet doorgegaan, waarna er is nagedacht over een nieuw concept. De Gala Run werd geschrapt en maakte plaats voor een afstand loop voor recreanten. Het werd een dagje sportief en gezellig dagje uit voor het hele gezin; dat was de bedoeling. Ondanks dat werd jaren hierna niet het aantal deelnemers bereikt, dat de organisatie graag gewild had.

Bij een dergelijke grote organisatie met zo'n 60 vrijwilligers bleef het aantal deelnemers steken op 600 volwassenen en 800 kinderen en dat is te weinig, aldus Van Erp. In de begin jaren waren dat ruim 1.000 volwassenen en 1.000 kinderen. "Als er 1.500 volwassenen hadden deelgenomen waren wij beslist niet gestopt." Ook een van de belangrijke factor is dat er in de brede regio wel 50 hardloopwedstrijden zijn. Ook de hoofdsponsor die binnenkort met pensioen gaat heeft laten weten als hoofdsponsor te stoppen. "Het vorig jaar hadden we nog een samenwerking met een middelbare school uit Nijmegen en dat leverde 150 lopers op. Dit jaar is dat niet het geval daarnaast is er elk weekend niet alleen in Groesbeek, maar ook elders van alles te doen."

Op zondag 3 juni bij start van de laatste Zwitserloot Dak Run zal het allerlaatste startschot worden gegeven door Gerrit Zwitserloot. Hij is tenslotte de grondlegger en heeft het ruimschoots verdiend.