Afbeelding
Foto: Peter Hendriks

Cursisten ontvangen eerste Gruusbéks Papiereke

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – In totaal ontvingen dinsdagavond zeventien cursisten -die deel hadden genomen aan de cursus Gruusbéks dialect- het eerste Gruusbéks Papiereke.

Een van de cursisten kon niet bij de laatste les aanwezig zijn. Theo en Wilma Giesbers alsmede enkele leden van de dialecten zanggroep Siesmejennekes hadden tien lessen verzorgd, die trouw door de cursisten werden bezocht. Tijdens die tien lessen is veel Gruusbéks doorgenomen. Van Groesbeekse woorden van kleding, gezegdes (onder andere wasberre plukken en wat er bij hoort), gerechten, verhalen, uitdrukkingen en niet te vergeten Groesbeekse liedjes tot aan ook zelfstandige naamwoorden en meervouden toe.

"Alle cursisten waren erg geïnteresseerd", aldus Theo. "Ze hebben ook allen terecht het eerste 'Gruusbéks Papiereke' in ontvangst mogen nemen." Op de oorkonde staat als watermerk een Gruusbékse Hoooond met het wapen van Groesbeek. Op de oorkonde staat verder 'Papiereke Gruusbéks . Vör 't vollege van de lésse ien 't Gruusbéks ien de Mallemeu.le. Geree.geld en gege.ven dör de Siesmejennekes . Gruusbék , d'n dorde april tweejeduuzendachttien.'

Theo en Wilma Giesbers hopen dat de cursisten de cursus Gruusbéks dialect kunnen gebruiken tijdens gesprekken met echte Groesbekers op straat, tijdens koffiedrinken en dorpsfeesten, tijdens het winkelen en spontaan op straat. Enkele cursisten lieten desgevraagd weten dat het verstaan van het Groesbeeks dialect na deze cursus wel zal lukken, maar het schrijven ervan zal moeilijker zijn. Als het aan Theo Giesbers ligt, komt er het volgend jaar weer een cursus Gruusbéks dialect. Van de cursisten kreeg Theo een cadeaubon en Wilma werd in de bloemetjes gezet.