Afbeelding
Foto: Erik Weijers

Landelijke bekendheid voor

hanenkraaiwedstrijd van Edelras

Foto: Erik Weijers

KRANENBURG/GROESBEEK – Voor de veertiende maal werd tweede paasdag de hanenkraaiwedstrijd gehouden bij café Merlijn aan de Grafwegenerstrasse in het Duitse grensdorp Kranenburg.

De organisatie was in handen van Hendrik-Jan Janssen samen met de Groesbeekse kleindiervereniging Edelras. Voor deze editie was landelijke bekendheid door de komst van SBS6, die opnamen kwam maken van het hanenkraaien, terwijl Radio 1 er zondagmorgen ook al melding van had gemaakt. Dat resulteerde in een flinke belangstelling voor dit hanengekraai.

In totaal deden 28 hanen aan het gekraai mee, waaronder vier lease-hanen. Voordat de wedstrijd begon, zaten de hanen in afgedekte kooien in afwachting van hun komst op het podium. Hier vonden vier rondes van zeven hanen plaats. De drie juryleden kwamen handen, ogen en oren te kort om het aantal slagen binnen de acht minuten te tellen.

Ook van Duitse zijde waren er enkele deelnemers. Even voor half twaalf werd de winnaar bekendgemaakt. De broers Niek (15) en Willen (13) Pronk uit het Duitse Wyler wisten met hun geleasede haan Merlijn van de voorzitter van Edelras Erik Weijers de eerste plaats in de wacht te slepen. Deze haan kraaide liefst twintig maal; tweede werd een lease-haan van Riny Janssen door Paul Koopmans uit Groesbeek met de haan Barry White, die zestien maal van zich liet horen. Derde werd de jongste deelnemer Milo Lamers uit Groesbeek met de haan Sneeuwwitje, die veertien maal kraaide. Het inschrijfgeld werd verdeeld onder de prijswinnaars.