Foto: Archief Gerrie Driessen
Foto: Archief Gerrie Driessen Foto: Archief Gerrie Driessen

Bromfietslawaai in beginjaren zestig

Tijdens de op 9 april 1963 gehouden ledenvergadering van de V.V.V. –Groesbeek zegt het bestuur bezorgd te zijn over de vele klachten over bromfietslawaai in de dorpskom. Het lawaai wordt veroorzaakt door jeugdige bromfietsers, die tot laat in de nacht over de Dorpsstraat en Pannenstraat heen en weer rijden. Behalve de aanwonenden ondervinden vakantievierende hotelgasten daar veel overlast van. Vanuit de vergadering wordt gevraagd om een bromfietsverbod tijdens de zomermaanden.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

Uit de Leeuwarder Courant van 8 aug. 1964: Ruim 150 verbodsbepalingen. Groesbeek treed op tegen bromnozems.

De gemeente Groesbeek wil krachtig ingrijpen tegen bromnozems, die vooral 's avonds en tijdens het weekeinde in het heuvelachtige recreatieoord veel motorlawaai veroorzaken. De gemeenteraad is akkoord gegaan met een verordening waarin ruim 150 verbodsbepalingen zijn opgenomen. Deze verordening verbiedt onder meer samenscholingen van bromfietsen, het te hard rijden en te veel lawaai maken. Zonder aanwijsbaar redelijk doel is het niet toegestaan bij elkaar te komen met bromfietsen en zo maar heen en weer te rijden of zich wanordelijk te gedragen. Verder mag men de motor van de brommer of auto slechts laten draaien om weg of voorbij te rijden. De opmars in die tijd van 'de blauwe walm' was echter niet meer te keren. 'Voor de zich ontvoogdende jeugd wordt de bromfiets een instrument om zich af te zetten tegen de gevestigde orde en ouderlijk gezag. Een status verschaffend bezit, een middel om zich te identificeren, te onderscheiden en te imponeren en natuurlijk om meiden te versieren' aldus de Geschiedenis van de bromfiets 1948 - 2015. De in 1964 getroffen maatregelen worden dan ook genegeerd, zo blijkt uit De Gelderlander van 6 juni 1973: Protest tegen brommerlawaai in Groesbeek. Het gemeenteraadslid Vaartjes heeft er gisteravond bij B en W op aangedrongen iets te gaan doen tegen het lawaai dat bromfietsen met name gedurende de weekenden 's nachts produceren. Wel wordt de overlast ietsje minder als in 1975 de helmplicht is ingevoerd.

De foto laat zien dat er in 1977 nog flink wordt gejakkerd. Deze is gemaakt vanuit hotel-café In de Locomotief en meer dan woorden laat de opname zien hoe ongedisciplineerd de jeugd zich gedroeg.