dirigent Margriet Stok
dirigent Margriet Stok Foto: Peter van de Lavoir

Magische sferen weerklinken

in Noord-Europese koormuziek

Foto: Peter van de Lavoir

GROESBEEK - Kamerkoor Ton sur Ton zingt op zondagmiddag 22 april om 15.30 uur koormuziek uit Finland, Noorwegen en Zweden. Er klinken onder andere liederen van romantische componisten uit de 19e en 20e eeuw, zoals Jean Sibelius en Edvard Grieg. Pianist Sebastiaan Oosthout verzorgt muzikale intermezzi op piano.

Met het concert Kom hjärtans fröjd! (Kom liefste van mijn hart!) vertolkt kamerkoor Ton sur Ton onder leiding van Margriet Stok intieme en sfeervolle liederen uit de noordelijke landen. De nadruk ligt op wereldlijke composities uit de 19e en 20e eeuw, met enkele bewerkingen van traditionele volksliederen. Bekende componisten als Jean Sibelius en Edvard Grieg ontleenden in hun muziek veel invloed aan de volkscultuur. Daarnaast zijn werken te horen van bekende Zweedse componisten als Hugo Alfvén en Wilhelm Peterson-Berger. De koormuziek wordt afgewisseld door muzikale intermezzi van pianist Sebastiaan Oosthout.

Eigen klankwereld

De koormuziek uit de noordelijke landen van Europa is melodieus en intiem met een geheel eigen klankwereld. De overwegend lichte en heldere koorharmonieën roepen veelal een verstilde, magische sfeer op. De teksten hebben vaak een melancholieke ondertoon. Ze gaan over menselijke gevoelens als liefde, schoonheid, verdriet, verlatenheid, maar ook over alledaagse gebeurtenissen en over de seizoenen in de natuur.

Het concert is in de protestantse kerk aan de Kerkstraat 18 in Groesbeek. De entree bedraagt aan de deur vijftien euro; (12,50 euro in de voorverkoop) Meer info staat op www.kamerkoortonsurton.nl.