Oude ansichtkaart Herz Jesu Grotte uit 1911, uit het beeldarchief van Nico van Eldijk.
Oude ansichtkaart Herz Jesu Grotte uit 1911, uit het beeldarchief van Nico van Eldijk. Foto:

Oproep Mariagrotje Mariëndaal

Foto:

beeldarchief van Nico van Eldijk

GROESBEEK - Sinds 2016 doet een groep vrijwilligers onderzoek om de geschiedenis van het vervallen Mariagrotje in park Mariëndaal boven water te krijgen. Dit om te zorgen voor een zorgvuldige restauratie.

Eerder deed de groep in de lokale media al een oproep om meer informatie en oud beeldmateriaal te vinden. Via werk van Gerrie Driessen werd duidelijk dat het grotje er al in 1894 moet zijn geweest, omdat het kort genoemd wordt in archiefstukken van de gemeente. In uittreksels van de kronieken van het vroegere klooster Mariëndaal wordt echter gesproken van een eerste steenlegging in 1904. De oorspronkelijke kronieken van het klooster die meer duidelijkheid zouden kunnen geven zijn tot nu toe helaas spoorloos.

Om meer zekerheid te krijgen over de geschiedenis en de verschillende bouwfasen van het grotje doet de restauratiewerkgroep nu een herhaalde oproep. Ze kijkt met name uit naar beeldmateriaal uit de periode voor en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Op oude ansichtkaarten van begin 20e eeuw ziet het grotje eruit zoals op de afbeelding. Het grotje was in die tijd een zogenaamde ‘Herz Jesu grotte’. De sierlijke voorgevel is totaal verloren gegaan.

Op enig moment is de grot een Mariagrot geworden. Ook is er een voorportaal bij aan het grotje gebouwd. Wanneer dit is gebeurd en waarom is ook nog onduidelijk. Heeft u kennis over de geschiedenis van het grotje in park Mariëndaal of heeft u oude foto’s? Of weet u waar de kronieken van klooster Mariëndaal zijn gebleven? Neem dan graag contact op met Kirsten Kuipers van de restauratiewerkgroep via info@vitaalmariendaal.nl.