Afbeelding
Foto: Peter Hendriks

Zeventien belangstellenden

voor de cursus Groesbeeks dialect

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK - Dinsdagavond vond de eerste cursus plaats over het Groesbeeks dialect in De Mallemolen in Groesbeek. Deze speciale cursus is opgezet door de Stichting De Siesmejénnekes de dialecten zanggroep uit Groesbeek.

Liefst 17 deelnemers hadden zich aangemeld om meer te weten van het Groesbeeks dialect. Niet alleen waren er geboren en getogen Groesbekers, ook waren er mensen bij uit Den Haag en Leiden die in Groesbeek zijn komen wonen zoals de 65-jarige Dieuwke van Vliet geboren in Friesland en later in Den Haag is gaan wonen. Op 23 december heeft zij en haar man een woning betrokken aan de Stekkenberg in Groesbeek. 'Door wandelen ben ik in contact gekomen met Riet Peters een geboren en getogen Groesbeekse. Zij is mijn wandelvriendin geworden en zodoende ben ik in Groesbeek terecht gekomen. Ook de Friese taal is erg mooi en daar heb ik me ook in verdiept. Ik ben docent Frans en ben eigenlijk een beetje een taalfreak. Nu ik in Groesbeek woon ben ik een beetje nieuwsgierig naar het Groesbeeks dialect en de herkomst ervan', aldus Dieuweke van Vliet.

Theo Giesbers die een groot deel van de cursus leidt, was blij met zo'n grote belangstelling. 'Voor de aanwezigen van buiten Groesbeek is het best een vreemde taal. Ik kan echter niet garanderen dat je na de komende tien lessen Groesbeeks kunt, maar het je is in ieder geval wel duidelijker', aldus Theo. Nadat ieder zich voorgesteld had ging de cursus van start.