Van links naar rechts: Dirk, Jeroen, Lars, Marleen, Percy, Rene, Femke, Romano, Marsha, Paul (Foto: Marije Braakman)
Van links naar rechts: Dirk, Jeroen, Lars, Marleen, Percy, Rene, Femke, Romano, Marsha, Paul (Foto: Marije Braakman) Foto: Marije Braakman

Theaterwerkplaats Spelemeien speelt 'Leukelo'

Foto: Marije Braakman

OOIJ - Theaterwerkplaats Spelemeien neemt het publiek mee naar het dorp Leukelo, waar het leven van de kleurrijke inwoners zich afspeelt rond de friettent van Frieda. De voorstelling ‘Leukelo’ is op woensdag 31 januari, maandag 5 februari en woensdag 7 februari te zien in dorpshuis De Sprong in Ooij.

De tien spelers met een verstandelijke beperking - Dirk, René, Paul, Percy, Marleen, Femke, Jeroen, Marsha, Lars en Romano - treffen elkaar elke maandag en woensdag in de theaterzaal van De Sprong. Vanuit oefeningen en improvisaties weten zij jaarlijks samen met hun begeleiders een zelfverzonnen voorstelling in elkaar te zetten.De theaterwerkplaats is onderdeel van VOF Allemeien, een kleinschalige particuliere zorgorganisatie uit Persingen.

Het publiek wordt altijd weer geraakt: er kan hartelijk gelachen worden, er is ontroering en bovenal vaak verbazing, want een voorstelling van de Spelemeiers is nooit een gangbare voorstelling. Alles wat er te zien en te horen is komt rechtstreeks uit het eigen(wijze) zijn van de spelers.

Tijdens de voorstelling maakt het publiek kennis met de markante inwoners van Leukelo: kattenvrouwtje Marijke, tuinmannen Theo en Henk, oude zeur Wim, breakdancers Tyler en Max, onhandige boer Guus, de goedlachse burgemeester, de ondeugende tai chi’er en radioman Jo. Zij verzamelen zich bij de friettent op het dorpsplein, waar eigenaresse Frieda zich over hen ontfermt. Tot Frieda er op een dag de buik vol van heeft. Maar… zou dat van de friet zijn, of van iets anders?