(Foto: Joop Verstraaten)
(Foto: Joop Verstraaten)

Westerstorm richt grote schade aan

Foto's : Joop Verstraaten

BERG EN DAL – De westerstorm die donderdag 18 januari ook over Berg en Dal raasde heeft niet alleen voor de nodige overlast en ravage gezorgd maar ook voor veel schade. Rond half elf deden zich de eerste meldingen voor van omgevallen bomen, afgerukte takken en afgewaaide dakpannen en dakbedekking.

Op de Nijmeegsebaan, Zevenheuvelenweg, Oude Kleefsebaan, Mooksebaan en Rijlaan vielen de bomen als luciferhoutjes om, waarop werd besloten diverse straten voor het verkeer af te sluiten dit voor veiligheid van de weggebruikers. Daardoor was het een verkeerschaos op diverse plaatsen vooral in Groesbeek.

In de brandweerkazerne aan de Industrieweg werd een crisiscentrum ingericht waar alle meldingen binnen kwamen. De vrijwillige brandweer had voor heel de gemeente Berg en Dal dertig brandweerlieden ingezet terwijl de gemeente Berg en Dal vier zaagploegen van twee personen beschikbaar had gesteld naast Staatsbosbeheer, dat ook de nodige mankracht had ingezet.

De omgewaaide bomen die eigendom van de gemeente waren, werden door of gemeentewerkers of brandweerlieden verwijderd terwijl bomen die op particulier terrein vielen door de eigenaren zelf moesten worden verwijderd, mits ze geen gevaar voor de omgeving opleverden. Het dak van het clubgebouw van Germania waaide er grotendeels af waardoor waterschade ontstond in de bestuurskamer en in de kantine. Ook de zendmast van Omroep Berg en Dal moest er aan geloven. Op de Bosweg waaide een boom tegen een huis en op de Breedeweg viel een grote boom gedeeltelijk op het dak van een woning, waardoor vele tientallen dakpannen sneuvelden en ook waterschade ontstond. Van een vogelvolière aan de Hoge Horst waaide het dak eraf waardoor vijftien vogels het luchtruim kozen. De brandweer van Millingen aan de Rijn kreeg vijftien meldingen, in Ubbergen elf en in Groesbeek 39.

(Foto: Joop Verstraaten)
(Foto: Joop Verstraaten)