Afbeelding
Foto:

1e Wereldoorlog ook lucratief voor de douaniers in Groesbeek

Tijdens de 1e Wereldoorlog was ook lucratief voor de douaniers: te Groesbeek werd in een maand ruim f. 3000, - aan premie uitbetaald.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

Nijmeegsche Courant bericht op 14 december 1917: UIT GROESBEEK. Gisteravond werd, even buiten 't dorp, een smokkelaar op de fiets aangehouden en naar het gemeentehuis gebracht. Terwijl commiezen om den sleutel gingen, sprong de smokkelaar weer op z'n fiets en verdween in vliegende vaart door de Dorpsstraat. En hoewel de spooroverweg was afgesloten, wist hij nog langs den zijweg der losplaats en verder dwars over de rails te ontkomen. Een paar schoten der commiezen brachten wel de Dorpsstraat in opschudding maar niet den vluchteling tot staan. De smokkelheld is echter bekend bij de commiezen. Einde bericht. Uit een op dezelfde pagina gepubliceerde mededeling blijkt dat schieten op smokkelaars heel gewoon was. OP SMOKKELAARS GESCHOTEN. In den Ooijpolder onder Ubbergen, hebben commiezen smokkelaars achtervolgt. Er werd wel 17 maal op hen geschoten, maar zij ontkwamen met achterlating van 300 pond zeep. Einde bericht. ijver en de schietlust van de commiezen en belastingambtenaren werd mogelijk aangewakkerd door de te verdienen premies, gesteld op aanhouding van smokkelaars en inbeslagneming van de contrabanden. Dit is af te leiden uit het op 30 januari 1918 gepubliceerde bericht: UIT GROESBEEK. De verificateur H.Menger en de rijksambtenaar P. Sjerp te Groesbeek, die een zeer werkzaam aandeel hadden in 't verijdelen van een reuzen-smokkelzaak van ongeveer f. 60.000, - ontvingen van den minister, naast een eervolle vermelding, successievelijk een premie van f 500, - en f 1500,-. In den tijd van ruim een maand werd aan de rijksambtenaren te Groesbeek ruim f 3000,- aan premie uitbetaald.

(De destijdse waarde van 60.000 gulden, zou nu een koopkracht hebben van ruim één miljoen euro. De premie van 500 zou nu 3900 euro waard zijn en die van 1500,- nu 11.720 euro. En het totaal uitbetaalde premiegeld van 3000,- zou nu de som van 27.4446 euro bedragen.)