Foto: Peter Hendriks
Foto: Peter Hendriks

Congres over reactivering

railverbinding Nijmegen-Kleef

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Op 27 januari houdt de PvdA – Berg en Dal samen met partij genoten uit Nijmegen, Kleef en Kranenburg een congres over de reactivering van de (light)rail verbinding tussen Nijmegen en Kleef.

Met de railverbinding wil men de economie van Groesbeek en dus van de hele gemeente Berg en Dal versterken. In het centrum van Groesbeek is een ontwikkeling in gang gezet die we moeten afmaken. Het staat er grotendeels, maar leeft nog onvoldoende. Berg en Dal heeft een ambitieuze visie op de toekomst waarin de versterking van de economie met name het toerisme, grote zorgsector, een sterk midden- en kleinbedrijf, lokale wijnbouw en onze natuur en het museumlandschap centraal staan. Dit samen met de grote agrarische sector die ondertussen met het voorgaande sterk verweven is.

Speerpunt is hierbij het ambitieuze centrumplan van Groesbeek. In de regio is eenzelfde draagkracht van Kleef tot Kranenburg en Nijmegen. In de regio worden afzonderlijke gezamenlijke plannen ontwikkeld om de dorpen en de regio te versterken. Er moeten volgens de PvdA geen grenzen meer zijn, maar verbindingen; het fietspad van Nijmegen naar Kleef is daar een mooi voorbeeld van. Al jaren wordt er getracht een de grensoverschrijdende infrastructuur te verbeteren door de aanleg van lightrailverbinding tussen Nijmegen en Kleef op de agenda te krijgen. Om zo een duurzaam en beter openbaar vervoer voor studenten, stagiaires, grenswerkers, forenzen, toeristen, shoppers en dagjesmensen te realiseren. Volgens de PvdA moeten er blijvend worden ingezet op een bruisend, toeristisch, gastvrij en een bereikbare verblijfcentrum in Groesbeek.

In zo'n toekomstig centrum past voor de PvdA een stationnetje van een duurzaam elektrisch / waterstof of tramtreintje dat bijvoorbeeld tweemaal per uur vriendelijk tussen Nijmegen en Kleef pendelt, dat daarbij Groesbeek, De Poort, bedrijventerrein, Kranenburg, Donsbrucken en Nutterden aandoet. Op 27 januari vindt het congres plaats in het Voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Ericastraat in Groesbeek. Voor verdere informatie over het congres: willemvanhethekke@gmail.com.