Het MHT onder leiding van Jan Mulleman (rechts voor) zorgde voor een gezellige afsluiting van de bijeenkomsten van het Longpunt Arnhem Liemers. (foto: Piet van Breukelen)
Het MHT onder leiding van Jan Mulleman (rechts voor) zorgde voor een gezellige afsluiting van de bijeenkomsten van het Longpunt Arnhem Liemers. (foto: Piet van Breukelen) Piet van Breukelen

Longpatiënten gebaat

bij mondharmonica spelen

WESTERVOORT - Het Longpunt Arnhem Liemers sloot het jaar af met een gezellige bijeenkomst waarbij het optreden van het MHT (Mondharmonica Therapie) orkest centraal stond.

Door Piet van Breukelen

In 2004 werd in Hoorn de eerste mondharmonica therapie geïntroduceerd in het Westfrieslandgasthuis en inmiddels heeft de unieke waarde van de mondharmonica als 'ademinstrument' haar dienst bewezen. Longpatiënten hebben meer controle over hun ademhaling. In Doetinchem zijn inmiddels drie MHT-orkesten actief.

Voor de longpatiënten en hun mantelzorgers ging in Westervoort een nieuwe wereld open. Vooral toen ze hoorden dat een van de musici slechts een longinhoud had van 22 procent. Het orkest stond onder leiding van Jan Mulleman. “De longpatiënten hebben vooral baat bij het spelen op een mondharmonica, omdat dit het enige muziekinstrument is waarop in- en uitademend wordt gespeeld, zodat iedereen spelenderwijs prima ademhalingsoefeningen doet”, zo liet Mulleman weten.

Zingen

Het mes sneed van twee kanten, want na elk instrumentaal nummer mocht een van de aanwezigen een lied kiezen dat voor hem/haar een speciale betekenis had: ook bij zingen worden de longen prima geactiveerd. Zo kwamen bekende nummers als Ketelbinkie en Spiegelbeeld langs. Er was zelfs nog een solo weggelegd voor een van de aanwezigen, die als kind met haar ouders tijdens de afwas 'Te Lourd’ op de bergen' zong. Het laat zich raden dat iedereen met een zeer goed gevoel naar huis ging en dat menigeen overweegt een mondharmonica aan te schaffen.