Spreker Johan Horeman (links) en Harry  Storms (rechts) secretaris van lokaal FNV de Liemers. (foto: FNV lokaal de Liemers)
Spreker Johan Horeman (links) en Harry Storms (rechts) secretaris van lokaal FNV de Liemers. (foto: FNV lokaal de Liemers) FNV de Liemers

FNV-discussieavond over basisinkomen

LIEMERS - Op maandagavond 12 november is er een discussiebijeenkomst gehouden over basisinkomen.

Discussieleider was de heer Johan Horeman van Lokaal FNV Amsterdam. Voorzitter Jan Hendriks van lokaal FNV de Liemers opende de avond. Aan de hand van een presentatie schetste de heer Horeman het begrip basisinkomen, de achtergrond, financiering, haken en ogen van het basisinkomen, Op de discussieavonden met de leden wordt gebruikt om tot een standpunt te komen over het basisinkomen binnen de FNV Om In 2021 het vakbondsbeleid over het basisinkomen vorm te geven.


Wat is het basisinkomen? Het idee van basisinkomen houdt in dat iedereen een vast maandelijks bedrag van het rijk krijgt. Het is net genoeg om van rond te komen, vandaar de naam. Wil je een hoger inkomen? Dan blijf je aangewezen op andere bronnen zoals inkomsten uit werk. Er zijn geen plichten verbonden aan het basisinkomen.
Er werd stevig gediscussieerd over of AOW’ers ook recht moesten hebben op basisinkomen, naast hun AOW. (uitgangspunt in de presentatie was basisinkomen vanaf 18 jaar tot de AOW-leeftijd). Ook kwam naar voren dat basisinkomen invloed zal hebben op de toekomstige loonontwikkeling.
Uit studies blijkt dat basisinkomen vooral mensen met een laag inkomen rust en zekerheid geeft, wat dan ook positieve invloed heeft op de gezondheid van mensen. Uiteindelijk werd na een geanimeerde discussie, de spreker met een applaus bedankt en de avond rond tien uur afgesloten. Op de website staat een link naar de presentatie (http://lokaalfnv.nl/regio/de-liemers).

Impressie van de presentatie. (foto: FNV lokaal de Liemers)