Ingezonden brief

Discriminatie

Ik viel in een discussie over paspoorten. Ik viel er een beetje laat in, maar ik begreep: Een Nederlandse man heeft voor zijn werk een Zwitsers paspoort nodig. Dat betekent dat hij zijn Nederlandse paspoort moet opgeven en dat wil hij niet. Hij vertelde dat zijn moeder in Nijmegen woont. Hoe kan hij, als hij zijn moeder bezoekt, hier gezien worden als een buitenlander?

Ik ken dit probleem, want mijn zusje woont in Canada. Zij moet, als ze een Canadees paspoort wil, haar Nederlandse identiteit opgeven. Heel vervelend voor haar. Als ze hier op bezoek is en er gebeurt iets geks, bestaat de kans dat ze met haar Nederlandse paspoort niet meer naar haar huis in Canada kan. En als ze de Canadese Nationaliteit aanneemt, kan ze in dat geval haar familie in Nederland niet meer bezoeken.

Ik dacht altijd dat de Canadese regering moeilijk deed over de dubbele identiteit van mijn zusje. In Nederland zijn we zo tolerant dat iedereen die hier binnenkomt en integreert, gewoon een Nederlands paspoort erbij krijgt. Iedereen mag hier een dubbele identiteit hebben. Maar als wij naar het buitenland gaan, dan houdt het nieuwe land dit tegen. De Canadese regering zou eens moeten kijken hoe wij in Nederland dat doen, dacht ik bozig.

Maar nu lijkt het heel anders te liggen. Het was een Nederlander, een volksvertegenwoordiger die op de radio vertelde dat het in Nederland moeilijk ligt. "We zijn ermee bezig" zei hij, "maar wetswijziging kost nou eenmaal tijd." Mijn oren tuiten ervan.

Is het waar dat niet het buitenland maar de Nederlandse wet een dubbele identiteit tegenhoudt? Voor onze eigen Nederlanders??????

Dàt is nog eens discriminatie

Anneke Pauelsen