"De initiators van de LCAward Jan van den Heuij (links) en Anno Koning met de trotse gouden en zilveren winnaars van de Award lachend met hun onderscheiding en oorkonde. Van links naar rechts: Merel Balduk, Jairo in der Beeck, Doekle Brolsma, Noortje Rutjes en Anouk van de Steeg." (foto Vincent Baake) Foto:

Winnaars LCAward cijferen zichzelf weg

ZEVENAAR - Voor de jaarlijkse uitreiking van de LCAward was dit jaar de binnenplaats van het Eetlokaal in Zevenaar omgetoverd tot The Theatre of Dreams en de Awards werden uitgereikt door Erika Diender, voorzitter van het College van Bestuur van de Gelderse Onderwijsgroep Quadraam. De Award is een beloning voor leerlingen van het Liemers College die zich op vier vlakken bijzonder hebben onderscheiden: onderwijs, cultuur, maatschappij en sport/expeditie.

Door Piet van Breukelen

De winnaars stelden vooral de medemens centraal. Het leverde Anouk van de Steeg, Noortje Rutjes en Merel Balduk goud op en Jairo in der Beeck en Doeke Brolsma zilver. Jairo, Doeke en Noortje gingen daarvoor o.a. naar Oeganda om daar een weeshuis op te knappen. Anouk en Merel kozen voor een individuele aanpak met hetzelfde doel: die ander moet er beter van worden. Zo hebben Noortje, Doekle en Jairo met hun project in Oeganda niet alleen veel kinderen blij gemaakt op het moment dat ze er waren; de kinderen genieten nog steeds van de inspanningen van deze leerlingen. De vijf zouden zichzelf overigens tekort doen als ze niet zouden toegeven er zelf ook het nodige van te hebben opgestoken: samenwerken, vergadertechniek, afspraken maken, die ook nakomen en je er gelukkig bij voelen. Jairo geeft aan waardering te hebben gekregen voor de kleinste dingen. "Klopt", zegt Noortje, "wat voor ons normaal en iets kleins is, is voor die kinderen iets heel bijzonders."

Anno Koning en Jan van den Heuij (de initiators van de LCAward) en Eline van der Zeyst, die als sectieleider de taken van de heren gaat overnemen, beaamden dat. Oscar van Leeuwen (wethouder van de gemeente Montferland) sprak Merel Balduk toe en zei onwijs blij te zijn met zo'n jong politiek talent. Toen Henk van der Ploeg (voormalig locatiedirecteur van de locatie Heerenmäten) zich tot Anouk van de Steeg richtte, had hij het niet voor niets over "een meisje met een missie, iemand die het zich inzetten voor een ander als een soort vanzelfsprekendheid ziet." Dat doet ze nog steeds voor Hope XXL, een jongerenorganisatie die probeert de wereld te verbeteren.