Deze foto werd gemaakt door Katrien Wolters tijdens de eerste getijdenviering van het projectkoor in 2016.
Deze foto werd gemaakt door Katrien Wolters tijdens de eerste getijdenviering van het projectkoor in 2016. Foto:

Gregoriaanse getijden

op de langste dag

REGIO - Op 24 juni werd traditioneel het feest van Sint-Jan gevierd. Deze dag werd eeuwenlang als de langste dag van het jaar werd beschouwd. In heel Europa werden in de zogeheten midzomernacht Sint-Jansvuren aangestoken. In de Over-Betuwe en de Liemers was het tot voor zo'n dertig jaar nog gebruik Sint-Janstrossen aan de huizen te hangen.

In de Sint-Martinuskerk Oud-Zevenaar wordt op deze bijzondere feestdag teruggegrepen op het eeuwenoud gebruik in abdijen en klooster om verspreid over de dag de getijden van Sint-Jan te zingen. Een speciaal Gregoriaans projectkoor met zangers uit Duiven, Groessen, Oud-Zevenaar en Zevenaar zingt bij zonsopgang (om 5.15 uur), rond het middaguur als de zon de hoogste stand bereikt (om 13.35 uur) en bij zonsondergang om 22.00 uur.

In alle drie vieringen zullen bij het tijdstip behorende oude psalmteksten en gedichten van moderne dichters als Rutger Kopland worden voorgedragen. Bij zonsopgang staan de vroegmiddeleeuwse Ambrosiaanse metten centraal. Bij de middagviering is het bekende zonnelied van Sint Franciscus het richtsnoer. De vespers om 22.00 uur zijn vooral geïnspireerd op het vroegmiddeleeuwse avondgebed, het lucernarium.

Zorg voor de inhoud dragen Wim van Heugten en Theo Salemink. Martijn van Leeuwen dirigeert het projectkoor. Medewerking verlenen verder Anny Weenink (voordracht) en verzorgen Mieke Smits en Mayke van den Broek muzikale reflectiemomenten terwijl Wim Wismans de coördinatie heeft. Belangstellenden zijn welkom.