De nieuwe koning Franken met op de achtergrond het 'oude'koningspaar Jansen (foto: Ben Boers)
De nieuwe koning Franken met op de achtergrond het 'oude'koningspaar Jansen (foto: Ben Boers)

Ronald Franken schutterskoning bij Sint-Jansgilde Beek-Loerbeek

BEEK - Onder leiding van het nieuw aangetreden gildebestuur begon op zaterdag 26 mei het Beeks-Loerbeekse schuttersfeest met een eucharistieviering. Tijdens deze viering werd dooraftredend voorzitter Jan Kluitman koningssjerpen aan het gilde aangeboden. Deze eretekens, die tot nu toe ontbraken bij het Sint-Jansgilde, werden na zegening bij het koningspaar Henk en Ineke Jansen omgehangen.

Kluitman heeft na 25 jaar bestuurslid te zijn geweest, tijdens de gildevergadering van 16 mei de voorzittershamer overgedragen aan Chiel Berendsen. Het Gilde beleefde tijdens deze vergadering een noviteit. Anja Putman werd als eerste vrouwelijke bestuurslid bij het Sint-Jansgilde gekozen en zal als gildemeester het secretariaat op zich nemen.

Tijdens de schietwedstrijden van het schuttersfeest 2018 werd de belangrijkste prijs van de dag bij het koningschieten opgehaald door Ronald Franken. Koningsschild, koningsstaf en de nieuwe koningssjerp zijn tot de volgende wedstrijden tijdens de Beeks-Loerbeekse kermis, de versierselen die hij met zijn vrouw Willeke als koningspaar zal dragen bij officiële gelegenheden. ’s Avonds werd het koningspaar aan huis officieel door het nieuwe gildebestuur met deze eretekens gedecoreerd.

Na een vendelhulde trokken schutters begeleid met muziek van muziekvereniging Volharding naar het Gildehuis. In de loop van de avond werden tijdens een feest dat door de warmte grotendeels naar buiten was verplaatst, alle andere prijzen werden uitgereikt van het schuttersfeest. De lijst van prijswinnaars wordt binnenkort op de website http://www.sintjansgilde.nl/ gepubliceerd.

Oud vz Kluitman biedt nieuwe koningssjerpen aan ter zegening door em. diaken Hendriksen. Commandant Derksen assisteert. (foto: Ben Boers)
Kermiskoningspaar 2017 wordt voorafgaand aan schuttersfeest 2018 getooid met nieuwe koningssjerpen. Em. Diaken en commandant Derksen kijken toe. (foto: Ben Boers)
Kermiskoningspaar Jansen geflankeerd door nieuwe Gildemeester Anja Putman en nieuwe voorzitter Chiel Berendsen (foto: Ben Boers)