Afbeelding
Foto:

Sacramentsprocessie Lobith, een 243 jaar oude traditie

LOBITH - Op zondag 13 mei trekt de jaarlijkse Sacramentsprocessie weer door de straten van Lobith. In 1775 werd deze processie voor het eerst gehouden. Dat betekent, dat de processie dit jaar voor de 243e keer door het dorp trekt. Deze traditie vormt een wezenlijk onderdeel van de kermis- en schuttersfeesten. De schuttersgilden zijn een niet weg te denken onderdeel van deze plechtige stoet.

De processie hoort niet alleen bij de schuttersfeesten, maar wordt ook gehouden ter herinnering aan de inwijding van de kerk. In 1771 gaf Koning Frederik II van Pruisen aan de rooms-katholieken van Lobith toestemming om een kerk te stichten en een priester in dienst te nemen. Ter inwijding van de kerk werd in 1775 een eerste processie gehouden. Tot op heden is de oorspronkelijke route gehandhaafd gebleven.

Dat de Sacramentsprocessie nog steeds een voorname plaats inneemt bij de bevolking is ieder jaar weer merkbaar. De kern van de processie vormt natuurlijk het Allerheiligste dat door de geestelijken wordt rondgedragen. In de stoet lopen ook bruidjes en lantaarndragers.Verder neemt een groot aantal verengingen en inwoners deel aan de Sacramentsprocessie.

Om precies 12.00 uur vertrekt de processie vanuit de kerk en trekt langs vier rustaltaren, waar telkens de zegen wordt gegeven met het Allerheiligste.Vanaf elk rustaltaar worden er communie en fruitmandjes gebracht naar de zieken van alle gezindten.

De processie wordt afgesloten in een overvolle kerk, waar voor de laatste keer de zegen wordt gegeven. Tot slot zingen alle aanwezigen onder begeleiding van de Leo Harmonie het Aan U, o Koning der Eeuwen.