Kermis Gendt 2007. Vanaf 2003 zijn de kermissen uitbesteed. De ervaringen waren volgens het college dusdanig negatief dat in 2013 is besloten om het zelf te organiseren. (foto: Sjaak Veldkamp)
Kermis Gendt 2007. Vanaf 2003 zijn de kermissen uitbesteed. De ervaringen waren volgens het college dusdanig negatief dat in 2013 is besloten om het zelf te organiseren. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto:

Lingewaard in de maag met dalende kwaliteit kermis

BEMMEL – Het college gooit de handdoek in de ring. Lingewaard is zelf nog steeds niet in staat om in alle kernen een kwalitatief goede kermis te organiseren zonder dat er geld bij moet. Besloten is om de kermis uit te besteden. De gemeente houdt wel de regie.

De ondernemer werkt ook voor de gemeente Nijmegen, Beuningen en Wijchen. Volgens het college is het een ondernemer die ervaring, kennis en bekendheid heeft met kermisexploitanten. Lingewaard heeft als eis gesteld dat er in alle kernen een kermis staat met een gevarieerd aanbod. Voor jong en oud.

De gemeente zit al ruim twee jaar in de maag met belabberde kermissen. Vooral in de kleine kernen. Het was de VVD die in 2016 de zaak op de politieke agenda wist te krijgen. Op de kermissen staat oude meuk, zo was het oordeel van VVD-leider Matthew van de Woerdt. Een kapotte draaimolen op de kermis in Gendt was de bekende druppel. Het college trok zich die kritiek aan en ging aan de slag. De grootste ellende is voorbij, zo werd beloofd. Lingewaard gaat stappen ondernemen om de kwaliteit van kermissen te verbeteren. De gemeente ging bij de kermisexploitanten niet alle kosten in rekening brengen.
Maar de gemeente is van een koude kermis thuisgekomen. Het kwaliteitsniveau bleef teruglopen. Zo ook de pachtinkomsten. De genomen maatregelen hebben niet het gewenste effect gehad, zo meldt het college. Er is een spiraal van teruglopende bezoekersaantallen en minder belangstelling van exploitanten. In 2018 heeft de gemeente op het verpachten van de kermis een verlies geleden van 44.000 euro.