Valburg (rode shirts) vecht om de bal met EMM Randwijk, dat de kelderkraker met 3-2 won. Door drie goals van aanvoerder Arjan van den Broek (geel shirt, rechts). (foto: Hans Schmeinck)
Valburg (rode shirts) vecht om de bal met EMM Randwijk, dat de kelderkraker met 3-2 won. Door drie goals van aanvoerder Arjan van den Broek (geel shirt, rechts). (foto: Hans Schmeinck) Foto:

Sc Valburg gaat schlemielig onderuit in derby

Eerste zege EMM Randwijk, na acht maanden

Tekst: Hans Schmeinck

Ze hebben er liefst acht maanden op moeten wachten. Maar zaterdag was het zover, EMM Randwijk wist een competitiewedstrijd te winnen. Zelden zal het zoet van de overwinning zo lekker hebben gesmaakt. Het zuur was voor 'buurman' Sc Valburg dat met tien man ongelukkig onderuit ging: 3-2.

De streekderby werd vooraf terecht bestempeld als de kelderkraker. EMM Randwijk en Valburg zijn twee kleinste clubs van de Betuwe (qua ledenaantal) en stonden in de laagste klasse van het amateurvoetbal op zaterdag in de afdeling Oost, de vierde klasse (B) ook op de twee laagste plaatsen. EMM had dit seizoen nog geen punt, laat staan een zege behaald. Als enige club in de Betuwe ook nog eens.

Bovendien hadden de Randwijkers al sinds 14 april van dit jaar niet meer gewonnen. Acht maanden lang geen driepunter, een zeldzaamheid voor een standaardteam in het amateurvoetbal. De laatste triomf was overigens thuis tegen… Valburg (2-0). Daarna hielden de geelblauwen nooit meer de nul (achterin).

Valburg had dit seizoen tenminste al een keer gezegevierd. De piepjonge ploeg (gemiddelde leeftijd 19 jaar) harkte verder geen punt binnen, maar liet zaterdag zien meer in de mars te hebben dan de stand –voorlaatste- kil aangeeft. Met fris combinatievoetbal en veel inzet werden kansen afgedwongen. Maar gemist.

EMM scoorde wonderwel wel, door captain Arjan van den Broek. In de extra tijd van de eerste helft. Daarna werd Valburger Joost Jansen eruit gestuurd, vanwege het gebruik van het k-woord.

Champions League

Nog steeds in de extra tijd en met tien man dus kwamen de bezoekers via een fraaie volley van hun beste speler Walter Janssen gelijk: 1-1. Na rust schoot Twan Willemsen zelfs de 1-2 binnen. Toen rechtte EMM de rug en scoorde Van den Broek nog twee keer. En werd zo de eerste zege in tien competitiewedstrijden binnen gehaald. En gevierd alsof de Champions League binnen was. ,,Iedereen is blij nu'', aldus matchwinnaar Van den Broek. ,,Wij waren niet goed, zij waren met tien man eigenlijk nog beter. Maar goed, het geluk was nu eens met ons en het gaat om de drie punten.''

De eerste punten dus, waarmee EMM Valburg overigens nog niet heeft gepasseerd op de ranglijst. Het doelsaldo is nog vijf doelpunten slechter. Valburg-trainer Heino Zegveld likte zijn wonden. ,,De jongens hebben gevochten als leeuwen. De rode kaart had niet gegeven hoeven worden en heeft ons de overwinning gekost.'' Over de (eerste) zege van EMM: ,,De laatste, in ieder geval tegen ons.''

Weinig wedstrijden op winterzondag

EMM en Valburg waren met Elistha (3-2 winst in restant tegen Woezik) de enige Betuwse ploegen die zaterdag in actie kwamen. De overige clubs (Excelsior Zetten en Dodewaard) waren vrij. Op zondag werden bijna alle duels van Betuwse verenigingen wegens winterse omstandigheden afgelast. Alleen Bemmel, koploper in 1E, ging door en won thuis met 3-2 van Winterswijk (what's in a name) en DVOL. Maar de Lentenaren gingen thuis met 1-2 smadelijk onderuit tegen nummer laatst Hatert.