Atelier Samen verder

LINGEWAARD - Vluchtelingenwerk en de Open Academie hebben de handen ineen geslagen in het sociaal culturele project ‘Atelier Samen Verder’.

Vrouwen uit Lingewaard en vrouwen die statushouder zijn werken samen in een naaiatelier onder de bezielende leiding van kunstenaar Ineke du Pré. De gemeente Lingewaard heeft in 2017 ongeveer 71 statushouders gehuisvest, van wie 28 vrouwen. De Open Academie wil als Cultuurplatform graag een programma bieden aan deze doelgroep en kunst inzetten om deze mensen zich meer en beter thuis te laten voelen in Lingewaard. Na gesprekken met de doelgroep, de kunstenares en Stichting Vluchtelingenwerk is het idee voor een ‘gemengd’ naaiatelier ontstaan. Waar locals en nieuwkomers elkaar kunnen ontmoeten.

In september is een vijftal vrouwen gestart bij kunstvakdocent mode Ineke Du pré met naailessen in haar atelier in Bemmel. Deze vrouwen nemen eens per week twee uur deel aan een les naaien samen met lokale vrouwen uit Lingewaard. Zo leren ze niet alleen kleding of andere dingen maken maar komen ze ook in contact met ‘locals’ en leren ze de Nederlandse taal beter spreken en begrijpen.

Tijdens het project werken de vrouwen toe naar een eindevenement waarbij de gemaakte kleding en ontwerpen tentoongesteld worden op een centrale plaats in Lingewaard. Bij dit eindevenement wordt uitleg gegeven over het project in de vorm van een korte persoonlijke quote van de maaksters. Deze gaan over ‘je thuis voelen in Lingewaard’, ‘