De 'kijkdoos' op de markt in Bemmel. (foto: Pimm Terhorst)
De 'kijkdoos' op de markt in Bemmel. (foto: Pimm Terhorst) Pimm Terhorst

BUas studenten onderzochten als pilot hoe Bemmel winkelt

Werken aan sfeerbeleving in winkelgebied Bemmel

BEMMEL - Winkeliersvereniging Bemmel en gemeente Lingewaard slaan de handen ineen. Opnieuw hebben zij de samenwerking gezocht tussen winkeliers, gemeente en hogescholen. Studenten kregen zo de kans in de praktijk te ervaren wat het effect van een zogeheten ‘interventie’ in de openbare ruimte kan zijn op gedrag van gebruikers en op de levendigheid in een gebied.

Studenten is uit hun observaties gevraagd een concreet advies te schrijven aan de winkeliersvereniging Bemmel en gemeente Lingewaard omtrent de leefbaarheid in het centrum van Bemmel. Dit kan winkeliers en gemeente nieuwe inzichten opleveren.

Winkelend publiek kan door middel van zogeheten interventies worden geprimed om bijvoorbeeld groente en fruit te kopen. Is dit echt zo’n appeltje-eitje? Volgens de theorieën wel, maar 86 gemotiveerde studenten van de Breda University of Applied Sciences (BUas) kwamen dit in de praktijk onderzoeken. De BUas-studenten hebben door observatie gekeken in hoeverre interventies als een rode (in dit geval blauwe) loper, een ‘kijkdoos’ (vitrine met dagaanbiedingen van winkeliers) en/of beelden van een specifieke routing door Bemmel van invloed zijn op het gedrag en de beleving van het winkelend publiek. Een mooie pilot in en voor onze gemeente die handvat kan geven voor verdere samenwerking tussen winkeliers, hogescholen en gemeente!