Sjoerd Winters: de jeugdraad is een onafhankelijke adviesraad. (foto: Sjaak Veldkamp)
Sjoerd Winters: de jeugdraad is een onafhankelijke adviesraad. (foto: Sjaak Veldkamp)

Gemeente Lingewaard krijgt een jeugdraad

HUISSEN - Lingewaard heeft bijna weer een jeugdraad. Tijden de afgelopen raadsvergadering mocht Sjoerd Winters het initiatief in de politieke arena bekend maken. “Vele vergaderingen, bijeenkomsten en andere vormen van werk later, kan ik niet anders dan met trots verkondigen dat we in de eindfase zijn van het realiseren van een jeugdraad in Lingewaard.”

Al ruim tien jaar probeert de gemeente een jongerenraad van de grond te krijgen. Echt verder dan het opstellen van een verordening kwam het niet. “Het geven van adviezen, gevraagd en ongevraagd, aan de gemeenteraad over de hoofdlijnen van het te voeren gemeentelijk (jeugd)beleid vanuit de positie van jongeren en het gemeentelijke beleid over voorzieningen, speciaal voor jongeren. ” Verder konden jongeren advies geven over subsidies ten behoeve van jongerenactiviteiten.
Maar nu komt het wel van de grond, weet Sjoerd Winters. De jongerenraad was veel gelieerd aan het OBC. De leden van de jeugdraad in oprichting komen van verschillende kanten. Ze worden in de oprichting bijgestaan door Stichting Welzijn Lingewaard. Er is nog geen budget, maar dat wordt volgens wethouder Helga Witjes in de begroting 2019 recht getrokken.

In zijn toespraak zei Winters dat het meest prominente plan is om een onafhankelijke adviesraad te zijn op gemeentelijk niveau. “Dat creëert voor ons de kans, om met jongeren in gesprek te gaan over politiek. Geconfronteerd te worden met andere meningen. En niet geheel irrelevant: De kans om de stem van jongeren door te laten vloeien richting de gemeente.”