Kerktoren Protestantse Gemeente Huissen. (foto: Johan Dijkstra)
Kerktoren Protestantse Gemeente Huissen. (foto: Johan Dijkstra)

Broederstrijd

HUISSEN - Op zondag 7 oktober wordt in veel kerken aandacht gegeven aan de relatie tussen christenen en joden. Dat zou eigenlijk een familiefeestje moeten zijn, toch? Kinderen van eenzelfde vader.

Veel kerken in Nederland zeggen een ‘onopgeefbare’ band met Israël te hebben. Maar geldt dat dan ook niet met moslims? En wat te denken van de Palestijnen? Vader Abraham had twee zonen: naast Isaak ook Ismaël, Jood en Palestijn.
We weten natuurlijk dat er ook tussen broers meningsverschillen kunnen zijn. Dat broers elkaar (een tijdje) kunnen kwijtraken. Het bijzondere van familie is: je vrienden kun je kiezen, je familie wordt jou ‘gegeven’. Dat is misschien een beter woord dan ‘onopgeefbaar’. Mensen worden elkaar gegeven! Deze week kwam in een gesprekskring een kleine tekst van de stoïcijnse filosoof Epictetus (ongeveer het jaar nul!) ter sprake. “Als jouw broer iets doet wat jij slecht vindt, pak het probleem dan niet aan vanuit het onrecht dat hij heeft gedaan, maar probeer of je hem in de ruzie kunt blijven aanspreken als broer met wie je samen bent opgegroeid. Dat lost het probleem heus niet op, maar maakt de zaak wellicht wel hanteerbaar en bespreekbaar”. Een goede raadgeving voor elk familiediner! (Matthijs Glastra).

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen

Zondag 7 oktober 2018, aanvang 10.00 uur. Ds. Matthijs Glastra. U bent van harte welkom. Ook tijdens de vrijdagmiddaginloop tussen 14 en 16 uur. Koffie en thee staan klaar.