Valpreventieweek

LINGEWAARD - Valongevallen zijn een groot probleem en helaas komen er veel 65plussers na een valongeval op de eerste-hulpafdeling van een ziekenhuis terecht. De letsels ten gevolge van een valongeval kunnen een enorme impact hebben op de kwaliteit van leven en zelfstandigheid.

Gelukkig kan er veel gedaan worden om de kans op een val te verkleinen! Door weinig te bewegen vermindert de soepelheid, spierkracht en reactiesnelheid. Problemen met balans, lopen en spierkracht verhogen het risico om te vallen. Door meer te bewegen en specifieke oefeningen te doen die uw spierkracht en balans verbeteren, neemt de kans op vallen af.

Thuis kunt u ook veel doen om in beweging te blijven bijvoorbeeld door mee te doen met het programma 'Nederland in Beweging' op Nederland 1. Sluit u aan bij een clubje. Samen bewegen is veel leuker. Neem de trap in plaats van de lift. Pak de fiets of ga lopen in plaats van de auto. Loop een extra rondje met de hond.

De cursus In Balans is erg effectief in het verminderen van het valrisico. Het blijkt dat de meeste ouderen erg enthousiast zijn over de cursus In Balans wanneer zij die eenmaal ervaren hebben.

In Lingewaard wordt In Balans aangeboden door:

Gendt, Angeren, Haalderen Fysiotherapie Gendt 0481 421540

Bemmel, Doornenburg Fysio Lingewaard 06 23827553

Huissen stad: fysiotherapie Broersen en van Oeyen 026 3253853

Huissen zand: Oefentherapie Cesar 026 3258640

In oktober wordt een ieder de gelegenheid geboden om een keer bij een cursus te komen kijken of mee te doen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een van bovenstaande praktijken.

Budgetcursus Rondkomen met inkomen

BEMMEL - Wilt u graag wat meer overzicht over uw inkomsten en uitgaven en uw financiële administratie? Wilt u beter kunnen omgaan met de brieven van de bank, belastingdienst of andere organisaties? Misschien is de cursus Rondkomen met Inkomen dan iets voor u?

Samen met enthousiaste vrijwilligers gaan we vier keer in een kleine groep aan de slag om formulieren te lezen, begrijpen en in te vullen. Ook kijken we naar uitgaven en inkomsten en hoe het (beter) op elkaar is af te stemmen. We wisselen tips & trucs uit en gaan met oefeningen aan de slag. Deze kortdurende praktische cursus kan u helpen om zicht te krijgen op uw eigen gedrag.

De cursus Rondkomen met Inkomen is gratis en wordt gegeven op de maandagen 29 oktober, 12 november, 26 november en 10 december in de middag (14.00 – 16.00 uur) bij Stichting Welzijn Lingewaard, Cuperstraat 9 in Bemmel.

Zich aanmelden kan via het SWL-Meldpunt: 088 2552555 of email: meldpunt@swlingewaard.nl.