De Brouwketel landgoed en woonoord (foto: Ben Otters)
De Brouwketel landgoed en woonoord (foto: Ben Otters) Ben Otters

Van 'In Europa'

naar 'De Brouwketel'

ANGEREN - Het landelijke thema van de open monumentendag is ‘In Europa'. De Historische Kring Angeren (HKA) heeft dit landelijke thema vertaald naar lokaal niveau, met als thema 'De Brouwketel'.

De Brouwketel, liggend in de Angerensche Buitenpolder, kent als woongebouw en gebied al eeuwenlang vele grenzen, en toch is het grenzenloos. Veelal vormde de Rijn er de grens. In de Romeinse tijd liep hier de Limes met zijn redoutes. Toen midden 1500 de stroomgeul van de Rijn veranderde kwam De Brouwketel in het Kleefse gebied te liggen en werd het de grens tussen de Geldersen en Kleefsen. De Angerense jeugd kreeg toen op de Brouwketel katholiek onderwijs. Later was het de grens tussen de gemeente Bemmel en Huissen. Nu ligt er nog steeds de grens tussen Angeren en Huissen. Over deze historische woonlocatie/grond loopt ook het Pannerdensch voetpad vanaf het Looveer richting de pont van Doornenburg, over alle grenzen heen. Vandaag de dag is De Brouwketel een landgoed en woongroep.

De huidige bewoners van het landgoed De Brouwketel en de Historische Kring Angeren nodigen je uit op zondag 9 september op landgoed De Brouwketel (adres: Brouwketel 1, Angerense polder). Vanaf 10.00 tot 17.00 uur is er een fototentoonstelling en presentatie met kaarten over de geschiedenis van de Brouwketel en haar bewoners. De toegang is, evenals de koffie en thee, gratis. De huidige bewoners bieden sapjes van appels en peren uit eigen boomgaard/strang te koop aan.