Maandagmorgen, het schutterspaar Mark en Aloys met jeugdkoningin Lotte Spoeltman. Op weg naar schutterstent. (foto: Sjaak Veldkamp)
Maandagmorgen, het schutterspaar Mark en Aloys met jeugdkoningin Lotte Spoeltman. Op weg naar schutterstent. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto:

Schutterspaar Mark en Aloys

kan rekenen een warm bad

GENDT - Mark Venselaar en Aloys van der Velde stonden maandagochtend, voorafgaand aan de takkenoptocht, als hét koningspaar 2018-2019 van schuttersgilde Sint-Sebastianus Gendt.

Mark mocht afgelopen zaterdag na 65 schoten het koningszilver om zijn schouders hangen. Bij het koningschieten is het al jaren de vraag wie en hoeveel kandidaten zich melden. Ook dit jaar leek voor Mark door het ontbreken van meer kandidaten het schieten een formaliteit te zijn. Totdat luttele minuten voor het verstrijken van inschrijving Koos Koster zich meldde. Hij wilde meer spanning. En waar is je vriendin, wordt er gevraagd. Effe bellen, zegt Koos. Het schuttersbestuur met voorzitter Fred van Heck is in rep en roer. Reuring bij het koningschieten. Het reglement schrijft voor dat de kandidaat plus partner hun handtekening moeten zetten. De vriendin van Koos, Milou Basten, weet een oplossing. Volgend jaar mag Koos zich opgeven als kandidaat voor het koningschap.

Het toen nog huidige schutterspaar Niels en Marianne Sparnaay, kijkt het tafereel met gemengde gevoelens aan. Zonder voorbereiding schutterskoning worden is niet handig, zegt Niels. En het is de moeite waard, laat Marianne weten. "Het was echt super." Niels raakt geëmotioneerd. "Het klinkt zo clichématig. Ik heb de schutterij ervaren als een warm bad." Mark en Aloys staan volgens het oude koningspaar een mooi jaar te wachten.