Gerard Rutjes oefent met het Kevelaer orkest (foto: Theo Jansen/Volharding)
Gerard Rutjes oefent met het Kevelaer orkest (foto: Theo Jansen/Volharding)

Een heerlijk dagje Kevelaer

HUISSEN - De jaarlijkse Betuwse Bedevaart naar Kevelaer wordt altijd begeleid door een harmonieorkest uit onze mooie Betuwe en is samengesteld uit diverse muziekverenigingen. Onder deskundige leiding van Gerard Rutjes wordt er twee maandagavonden gerepeteerd om klaar te zijn voor Kevelaer.

Donderdag 9 augustus was het zover, om acht uur vertrok de bus bij de Zandse kerk, waar het merendeel van de muzikanten bestond uit leden van Volharding Huissen en Sint-Cecilia Angeren. Vervolgens werd er gestopt in Bemmel en de laatste muzikanten werden opgepikt in Lent. In een comfortabele touringcar waren we na een uur in Kevelaer. In de prachtige Maria Basiliek werd samen met een groot zangkoor uit verschillende Betuwse plaatsen de Heilige Mis opgeluisterd. Ook dit koor staat onder leiding van Gerard Rutjes.

Tijdens de H. Mis is het genieten van het imposante Seifert orgel uit 1907, een van de grootste van de wereld. Na de Mis en vóór het Lof is er 2,5 uur tijd voor aangenaam verpozen in de plaatselijke horeca. In groten getale werd ditmaal Hotel Zum Goldenen Apfel aangedaan, waar we een prima maaltijd genoten met de nodige drankjes. De kleine schnitzels vond een muzikant klein, maar dat was gezichtsbedrog, door de grote borden waarop geserveerd werd. Na een paar lekkere Duitse biertjes, werd de terugtocht naar de Maria Basiliek aanvaard, waar het traditionele Lof muzikaal werd opgeluisterd. Moe, maar voldaan stapten we, na een korte serenade buiten de basiliek, om zes uur in de bus naar huis. Als je als muzikant ook zin hebt om een keer mee te gaan, kun je je aanmelden via info@volhardinghuissen.nl.