Kronenburgertoren

NIJMEGEN - De Kronenburgertoren uit 1425/1426 staat aan de Parkweg 11 in Nijmegen. Vroeger werd er kruit in bewaard. Daarom wordt hij ook wel Kruittoren genoemd.

Stadsmuur. De toren van 30 meter hoog was een belangrijk onderdeel van de Middeleeuwse stadsmuur. Eerst maakte die muur een hoek naar het oosten. Toen was de Kruittoren een hoektoren. Daarna is de muur uitgebreid. En de Kronenburger toren werd een muurtoren.

Sloop muur. In 1874 kwam er een nieuwe Vestingwet. Nijmegen wordt dan opgeheven als vesting. En de vestingwerken worden aan de gemeente verkocht. De gemeente sloopte de stadsmuur, die de uitbreiding van de woningbouw in de weg had gestaan. Maar als de vijftiende en zestiende eeuwse omwalling rond 1880 wordt gesloopt, blijft de toren bestaan.

Behoud toren. De toren is een uitzonderlijk gaaf bewaard voorbeeld van middeleeuwse militaire architectuur Daarom wordt hij behouden. Een deel van de muur rond de toren blijft ook overeind. En de stadsgracht wordt omgevormd tot vijver. Er komt een park in Engelse landschapsstijl.

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed geeft de volgende omschrijving: Zware, ronde vestingtoren bestaande uit twee geledingen, elk voorzien van een weergang met kantelen, uitgekraagd op een bakstenen boogfries. Van de vier boven elkaar gelegen vertrekken dragen de onderste twee gemetselde koepelgewelven.

© Harlekeyn