Stevenskerk in Nijmegen

NIJMEGEN - De Stevenskerk bevindt zich op Sint-Stevenskerkhof 62 in Nijmegen. De bouw begint in 1254. Daarna zijn er nog vier bouwperioden, waarbij de kerk steeds verder wordt vergroot. In ongeveer 1566 bereikt de kerk zijn huidige vorm. Het is vooral een gotische hallenkerk. Bij een hallenkerk zijn de zijbeuken even hoog als het middenschip. Dat wil zeggen dat het plafond in het middenpad en de zijpaden even hoog is.

Boven de hoofdingang staat een beeld van Sint-Steven. Dit is de eerste martelaar van de kerk. Hij heeft een steen in zijn hand. Hiermee wordt verwezen naar de manier, waarop hij vermoord is: hij is dus gestenigd.

Het Königorgel is één van de mooiste en grootste orgels van Nederland. Het stamt uit 1776. En het heet zo omdat het gebouwd is door Ludwig König. Hij heeft er twee en een half jaar over gedaan. Het orgel bezit 3600 pijpen, 64 knoppen of registertrekkers, 54 registers, drie klavieren en één pedaal.

Het stadsbestuur heeft de vier grote en tien kleine koperen lichtkronen aangeschaft en de gilden laten betalen. U kunt nog zien aan de schildjes welk gilde welke kroon betaald heeft. De grote kronen zijn geschonken door de brouwers, de snijders, de schippers en de kramers. Snijders zijn kleermakers en kramers zijn kooplieden.

Fresco's zijn muurschilderingen. Op een aantal plaatsen in de kerk komt u ze tegen. Bijvoorbeeld in de Kapel van het heilig graf. Ook in de kooromgang zijn schilderingen te zien. Allereerst kunt u in een kapel rechts het fresco van de Heilige Petronilla bewonderen. Zij is de dochter en de huishoudster van apostel Petrus geweest. Iets verderop vindt u het fresco van Mozes in de Mannaregen. En tegen de muur van het koor ziet u de schildering van Sinte Ontcommer. U ziet de afbeelding van een vrouw met baard aan het kruis. Volgens de legende is zij een christen-prinses. Haar heidense vader wil haar uithuwelijken aan een heidense prins. Zij weigert. En in de nacht voor het huwelijk bidt zij tot God om het huwelijk te voorkomen. Dan wordt ze wakker met een baard. En de prins wil haar niet meer. Haar vader is woedend en veroordeelt haar tot de kruisdood.

In het midden van het koor staat de graftombe van Anna Catharina van Bourbon. De tombe wordt gedekt met een koperen plaat, waarin een afbeelding is gegrift van de hertogin. De crypte eronder kunt u bezoeken. De Stevenskerk begon als parochiekerk. Anna Catharina heeft zich erg ingezet om er een Kapittelkerk, met meer status, van te maken. Dat gebeurt in 1475. Een kapittel is een college van geestelijken: kanunniken. Zij verzorgen elke dag op voorgeschreven tijden het officiële koorgebed en het plechtig zingen van de hoogmis. Bezoek de kerk gratis en de vrijwilligers vertellen u meer…

Copyright Harlekeyn