Wachtend op onthulling langs de Linge (foto: Henk Eerden)
Wachtend op onthulling langs de Linge (foto: Henk Eerden) Foto: henk eerden

Wachtend op

onthulling langs de Linge

LINGEWAARD - Op 6 juni wordt op veel plaatsen stil gestaan bij D-Day. De bevrijding van West Europa werd op die dag in 1944 bloedig ingeluid.

6 juni is in de Betuwe de dag waarop we de positie van burgers in oorlogstijd, naast de meer militair gerichte herdenkingen, ook een legitieme plek geven. Immers de Goudsbloem is het symbool voor de kracht en vastberadenheid van de burgers. Onder moeilijke omstandigheden maakten zij deel uit van de oorlog met zijn gewelddadigheden, de evacuatie en de terugkeer. Om die reden is als onderdeel van de laatste fase van de naamgevingen WO II in het Herinneringslandschap langs de Linge een ode ontstaan voor de burgers.

Het vrijwel aaneengesloten fietspad van Karbrug in Huissen/Bemmel tot aan Kasteel Doornenburg krijgt een nieuwe naam. Passend in de symboliek van de vluchtenden is het te onthullen bord verpakt in een wit laken. De kleur wit was een aanduiding voor piloten en andere militairen dat het om vluchtende burgers ging.

Op 6 juni om 15.00 uur zal het bord onthuld worden. De locatie is in Doornenburg; aan de Linge nabij het kasteel op de hoek Rijnstraat/ Koffiemolen. Fred de Graaf is de eregast. Hij is voorzitter van het platform WO2 en maakt die dag ook kennis met oorloggerelateerde markeringen zoals de Liberation Luisterkeien bij het Massagraf en het kasteel.

De jeugd laat zich vertegenwoordigen door een jonge klarinettist en de kinderburgemeester. Het gedicht Terugkeer wordt ten gehore gebracht. Einde program is 15.30 uur waarna een korte nazit in het kasteel.