Sfeerbeeld van dé derby van het Betuwse zaterdagvoetbal; EMM Randwijk-Excelsior Zetten. Joost Akkerman van Excelsior Zetten passt, Coen Sipman van EMM Randwijk mist. Excelsior won met 0-7 bij de aartsrivaal, maar moet vrezen dat het de titel misloopt.
Sfeerbeeld van dé derby van het Betuwse zaterdagvoetbal; EMM Randwijk-Excelsior Zetten. Joost Akkerman van Excelsior Zetten passt, Coen Sipman van EMM Randwijk mist. Excelsior won met 0-7 bij de aartsrivaal, maar moet vrezen dat het de titel misloopt.

Mogelijk verlies van 'zekere' titel in zaterdag 4A

Excelsior Zetten tussen angst en hoop

Tekst: Hans Schmeinck

Excelsior Zetten kan een makkelijk einde van de competitie vergeten. Na een vechtpartij uit bij Quick 1888 heeft die club van de KNVB, maar ook Excelsior, vier punten in mindering in het vooruitzicht gesteld. Een beroep daartegen door de Zettenaren loopt maar het kost hen mogelijk de titel in de 'Betuwse' vierde klasse A van het zaterdagvoetbal. Een overzicht in chronologische volgorde.

Zaterdag 21 april: op een zonovergoten sportpark De Leijgraaf wint Excelsior Zetten thuis met enige moeite met 3-1 van Quick 1888. Twee Nijmegenaren krijgen rood en een paar anderen zitten er dicht tegen aan. Desalniettemin zingen de spelers van Excelsior na afloop in de kleedkamer: 'Wij zijn kampioen, wij zijn kampioen!'. Voorbarig? Ach, de roodzwarten staan zeven punten voor op concurrent JVC Cuijk. En hoewel er dan nog vijf duels te gaan zijn weet Excelsior dat het zelf in vorm is en JVC aangeslagen is.

Het bestuur spreekt uit dat de titel misschien wel wordt binnengehaald in de altijd beladen derby bij EMM Randwijk. Trainer Marcel Nijenhuis denkt en zegt hard op: ,,Nee, een week eerder pakken we de titel, op 5 mei bij Oranje Blauw.''

Donderdag 24 april: in de inhaalwedstrijd bij BVC'12 in Beek-Ubbergen gaan de roodzwarten onverwacht en met grote cijfers het schip in: 5-2 verlies. Een totale offday voor de Zettenaren. De eerste speldenprik in de titeldroom is er.

Bewusteloos

Zaterdag 28 april: de planning van de KNVB is op z'n zachtst gezegd hoog ongelukkig. Een week na het tamelijk turbulente thuisduel tegen Quick wacht nu de uitbeurt. Na 20 minuten in Nijmegen gaat het gruwelijk mis, Excelsior-speler Ali Saleh maakt een overtreding, maar de reservekeeper van Quick Mike Wijgers loopt het veld in en slaat Saleh. Een grote vechtpartij is het gevolg. In het tumult raakt een Zettense speler (even) bewusteloos, de naam wordt angstvallig stil gehouden. Het duel wordt gestaakt bij een stand van 1-0 voor Quick.

Zaterdag 5 mei: Excelsior moet weer naar Nijmegen, naar Oranje Blauw. Maar de titel wordt deze dag niet binnengehaald, zoals trainer Nijenhuis eerder voorspelde. Er wordt wel, nipt, gewonnen: 2-3.

Maandag 7 mei: de KNVB spreekt: de voetbalbond stelt zowel Quick 1888 als Excelsior verantwoordelijk voor de vechtpartij op 28 april. Beide clubs krijgen een schikkingsvoorstel van vier punten in mindering en een boete van 400 uro. Dat zou betekenen dat JVC eerste wordt, op basis van een beter doelsaldo. De titel hangt aan een zijden draadje, mede omdat JVC een makkelijk(er) programma heeft.

Dinsdag 8 mei: Excelsior gaat tegen het voorstel in beroep en hoopt door een voor hun gunstige uitspraak van de bond dat de puntenaftrek wordt gecanceld én dat het restant van het duel bij Quick niet uitgespeeld hoeft te worden.

Zaterdag 12 mei: de derby bij EMM Randwijk moet gewonnen worden. Zie kader.

Zevenklapper helpt mogelijk

En het duel bij aartsrivaal EMM levert Excelsior inderdaad een zege op; 0-7 maar liefst. Pepijn Mantel scoort vier keer (uit een vrije trap!), Lucas Geurts twee maal en invaller Martijn Bussing uit een strafschop. Als het verweer van de Zettenaren tegen de strafeis door de KNVB wordt verworpen en de club in punten gelijk komt met JVC Cuijk, kan het doelsaldo nog beslissend worden voor de titel. Dus de zevenklapper is een (voorlopige) pleister op de wonde.