Repetitie voor scene in Manneneiland (foto: Johan Hesselink)
Repetitie voor scene in Manneneiland (foto: Johan Hesselink)

Kinkelbestuur in gesprek met…

PAN al jaren vlammend Teejaater in Bemmel

BEMMEL - Hoogstaand toneel, prachtige decors, boeiende scènes, originele locaties en regisseurs die van theater houden. Zo wilden de founding fathers het in 1982, de mensen van het eerste uur waaronder Chris Tielemans.

Decorbouwers als Ruud en Theo en spelers als Nel, Alois, Ferdinand, Marieke en Felice en nog vele anderen volgden in dat spoor. Recensies in De Gelderlander spreken van het bijzondere niveau. We zijn in gesprek met Toos van Engen en Louis Steeman, bestuursleden. De eerste repetities werden gehouden in de zaal achter Residencie in Bemmel, aldus Toos. De lat lag hoog, het stuk moest uitstijgen boven het niveau van de toneelverenigingen in de omgeving. Chris wilde ook optredens in een echt theater en vond het frustrerend dat die in De Gouden Appel niet konden worden gerealiseerd. Daarom ontwierp hij zijn eigen theater, een soort globe a la Shakespeare dat het in het College niet haalde.

Maar creatief bleef PAN bezig met stuk en locatie. Wie herinnert zich niet Koppen Dicht met een draaiend decor in de schuur van landgoed Doornik. Daar was het zo koud en winderig dat het publiek onder dekens zat met glühwein. Louis: de leden gaan heel intensief met elkaar om. De oud-leden zijn nog steeds bevriend met elkaar. Begrijpelijk, de spelers gaan een grens over. Zoals bij het spelen van kwaadheid of verlegenheid of een zoenscene. Zij zoeken die uitdaging. Na Chris trokken Piet, Angelique en Paul de kar. Er zijn nu aparte groepjes voor o.a. de keuze van het stuk, het decor en de pr. Binnenkort treedt PAN op met het stuk: Manneneiland. Daarover volgende week meer.

Jan de Moor en Johan Hesselink