Nieuwe mace Sint-Sebastianus (foto: Niels Sparnaaij/Foto Mireat)
Nieuwe mace Sint-Sebastianus (foto: Niels Sparnaaij/Foto Mireat)

Tambour-maîtrestok is nieuwe mace

GENDT - Tijdens Koningsdag dit jaar overhandigde de voorzitter van de Historische Kring, Willem Rasing, een nieuwe mace (tambour-maîtrestok) aan tambour-maître Rick Basten. De mace laat de eeuwenoude verbondenheid van Sint-Sebastianus en Gendt zien.

"Mace is vanaf nu de nieuwe benaming voor een tambour-maîtrestok, net als een dirigentenstok een baton heet", vertelt Willem Rasing aan de Gendtse gemeenschap tijdens de aubade op Koningsdag. De nieuwe mace van Sint-Sebastianus is uniek en helemaal op maat gemaakt door PR Maces in Wessem. De maker van de mace, Paul Roberts, is zelf ook tambour-maître van een schutterij in Limburg. Hij heeft al vele maces gemaakt voor onder andere defensie, maar ook andere showkorpsen en schutterijen. "Ik had zelf een ontwerp gemaakt en deze bij Paul aan de koffietafel besproken. Het kruis boven op de bol vond Paul een leuke uitdaging en was nieuw, net als de gans boven op de bol" zegt Rick.

Naast de gans en het kruis dat over de bol heen ligt, zijn er op de kelk ook nog allerlei verwijzingen te zien aan Gendt en Sint-Sebastianus. Zo is het oude gemeentewapen van Gendt te zien op de kelk en de patroonheilige Sint-Sebastianus met daaronder een ribbon met het oprichtingsjaar 1499. De ring om de bol heen heeft duidelijk de letters van Sint-Sebastianus Gendt erop staan, waarmee de verbinding van Gendt en Sint-Sebastianus als een soort huwelijk wordt verbonden. "Ik ben trots op de nieuwe mace en vind het gaaf dat Paul Roberts het ontwerp tot werkelijkheid heeft kunnen maken", vertelt Rick.